Linić podnio zahtjev za razrješenje Šegona

Zoran Milanović je naglasio kako ne očekuje da će ministar financija Slavko Linić stati uz Branka Šegona i napustiti Vladu (Patrik Macek / PIXSELL)
Zoran Milanović je naglasio kako ne očekuje da će ministar financija Slavko Linić stati uz Branka Šegona i napustiti Vladu (Patrik Macek / PIXSELL)

Ministar financija Hrvatske Slavko Linić, na zahtjev predsjednika Vlade Zorana Milanovića, zatražio je u petak razrješenje pomoćnika ministra financija Branka Šegona, koji nije želio dobrovoljno odstupiti, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Ureda predsjednika Vlade.

Premijer Milanović u četvrtak navečer je najavio da će Šegon biti smijenjen, zbog sumnje u sukob interesa, te da u tom smislu neće čekati odluku Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa, prenosi Hina.

“Sada, kada se prašina slegnula, ne potpuno, jer je još uvijek u zraku, sada kada su se svi izgalamili, sada ću reći što mislim. Dakle, taj gospodin koji uživa povjerenje svoga ministra više neće biti pomoćnik ministra”, izjavio je Milanović za Novu TV.

“S obzirom da u dva tjedna taj pomoćnik ministra nije smatrao da je u biti neovlašteno trgovao političkim kapitalom i ugledom Socijaldemokratske partije, a ni ministar se baš nije jasno očitovao, mene ne zanima mišljenje Povjerenstva za sukob interesa, jer mi moralni kriterij ne postavlja povjerenstvo”, poručio je Milanović, ponovivši kako ne misli da u “slučaju Šegon” ima elemenata kaznenog djela.

‘Tehničko pitanje’

Milanović je naglasio kako ne očekuje da će ministar financija Slavko Linić stati uz Šegona i napustiti Vladu, ističući da je riječ o tehničkom pitanju, o nalogu koji daje kao premijer, a ne o “upravnom rješenju”.

“Prema tome, to će biti tako. To je tehničko pitanje kako će biti, to je upozorenje svima ubuduće”, rekao je.

Od izbijanja afere Šegon, čija je kompanija Facta Vera u augustu 2012. godine dobila kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak od 31,4 miliona kuna (4,1 milion eura), ministar Linić je nekoliko puta ponovio kako smatra da njegov pomoćnik Šegon nije u sukobu interesa, ali i da će, ako nadležno Povjerenstvo utvrdi suprotno, Šegona razriješiti dužnosti.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa prošle sedmice je pokrenulo postupak protiv Šegona radi utvrđivanja je li se u obavljanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u sukobu interesa, a zbog stupanja u poslovni odnos trgovačkog društva Facta Vera, koje je u vlasništvu njega i porodice, s HBOR-om na temelju ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. augusta 2012. godine.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Nezvanično saznajemo kako se po nalogu USKOK-a pregledava dokumentacija za sve kredite odobrene u posljednjih pet godina.

22 Jan 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO