Nikolić najavio vanredne parlamentarne izbore

Vlada Srbije je predsjedniku Nikoliću uputila obrazložen prijedlog za raspuštanje Narodne skupštine (Sr?an Ili? / Tanjug)

Premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić sastali su se u utorak s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem povodom odluke o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Prije toga Vlada Srbije je Nikoliću uputila obrazložen prijedlog za raspuštanje Skupštine, čime su se stekli uslovi da predsjednik Srbije raspiše izbore, najkasnije u srijedu, kako bi bili održani 16. marta, zajedno s izborima za Skupštinu Grada Beograda.

Predsjednik Nikolić je, nakon sastanka s Dačićem i Vučićem, potvrdio je kako će vanredne parlamentarne izbore raspisati u skladu s Ustavom.

Novinarima je rekao kako će, najvjerovatnije u srijedu, obavijestiti javnost o tome i o datumu održavanja izbora.

Podsjetio je kako je Vlada imala jednu rekonstrukciju i da je s pravom shvatila potrebu provjere pitanja legitimiteta, a potom da se ubaci nova energija u sastav Vlade.

“Nakon toga, ljudi koji budu izabrani na parlamentarnim izborima, na čvrstoj i solidnoj osnovi koju je postavila ova Vlada, nastaviće da grade evropsku Srbiju, evropsku kuću, sigurnu od kriminala i kuću koja će izgrađivati svoju ekonomiju i izvršiti reforme”, rekao je Nikolić i poručio da su pred novom vladom veliki poslovi.

Dodao je kako “Srbija neće stati u kampanji” te najavio funkcioniranje svih institucija.

“Obratiću se sutra javnosti jer postoji želja Vlade da se ovaj problem brzo reši, postoji želja skoro svih poslaničkih grupa da se parlamentarni izbori održe što pre. Poštovaću Ustav Srbije, kao i uvek, tako da ćete biti obavešteni najverovatnije tokom sutrašnjeg dana o datumu održavanja vanrednih parlametnarnih izbora”, rekao je presjednik Srbije.

Bit će to deseti parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, ujedno i sedmi po redu vanredni.

Tehnički mandat

Vlada Srbije utvrdila je na sjednici u utorak prijedlog predsjedniku Srbije da raspusti Narodnu skupštinu.

“Sa ciljem ostvarenja uslova za izjašnjavanje građana o budućem pravcu državne politike i ostvarivanja što šire društvene podrške za ubrzane reforme i modernizaciju društva, predlažemo da se Narodna  skupština raspusti, održe novi izbori za narodne poslanike i, saglasno volji naroda, izabere nova vlada”, navedeno je u obrazloženju prijedloga.

“Dalje ostvarivanje započetih ciljeva i reformi Vlade nalaže preduzimanje mera, koje, po oceni predstavnika više parlamentarnih grupa, iziskuju najvišu političku podršku građana Srbije”, navela je Vlada Srbije.

U obrazloženju prijedloga se navodi kako je od polovice 2012. godine do danas Vlada Srbije, provodeći  mjere i radnje u pitanjima iz svoje Ustavom utvrđene nadležnosti, ostvarila značajne rezultate u više područja društvenog života.

“Za vreme mandata ove Vlade otpočeli su pregovori za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, što je od istorijskog značaja za budućnost Srbije. Time je ostvaren višedecinijski cilj mnogih generacija. Posebno značajni rezultati  postignuti su na polju dijaloga sa Prištinom”, navedeno je u obrazloženju.

Pet dana za prijavu

Vlada je istaknula kako su vrlo značajni rezultati ostvareni i na polju unutrašnjih reformi i na polju borbe protiv kriminala i korupcije te da je potpuno promijenjena slika o Srbiji u međunarodnoj zajednici.

Nakon što je predsjedniku Nikoliću upućen i obrazložen prijedlog za raspuštanje Skupštine te raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada Srbije je od utorka u tehničkom mandatu, što znači da može obavljati samo tekuće poslove.

Predsjednik Republičke izborne komisije Srbije Dejan Ðurđević prethodno je najavio kako će se za predstojeće parlamentarne izbore stranke moći prijavljivati najkasnije od 4. februara.

“Čim predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspiše izbore, imamo obavezu da učesnicima u roku od pet dana stavimo na raspolaganje sve obrasce za sakupljanje potpisa i druge podzakonske akte. To znači da će, ako izbori budu raspisani u sredu, stranke, koalicije i grupe građana moći da preuzimaju dokumentaciju najkasnije od 4. februara”, naveo je Ðurđević.

Ističe da će pravila u vezi s prijavljivanjem učesnika izbora ostati ista i da stranke, koalicije ili grupe građana trebaju predati najmanje 10.000 ovjerenih potpisa građana koji podržavaju njihovu listu, što važi i za stranke nacionalnih manjina.

“Uz listu kandidata za poslanike idu i njihove izjave o prihvatanju kandidature”, podsjeća Ðurđević.

Istraživanje: SNS vodi

Srpska napredna stranka na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji može računati na podršku 42,1 posto birača, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus, čije su rezultate prenijeli beogradski mediji.

Prema rezultatima tog istraživanja, za Demokratsku stranku bi glasalo 13,9 posto birača, dok je na trećem mjestu Socijalistička partija Srbije aktualnog premijera Ivice Dačića sa 10,5 posto podrške.

Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice je četvrta sa 6,8 posto, dok je Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića na ivici izbornog praga sa 5,0 posto podrške ispitanih građana.

SNS je poručio kako je za 18 mjeseci na vlasti uradio više nego DS za četiri godine, uz ocjenu da demokrate kampanju vode “isključivo na izmišljotinama i lažima”.

Prethodno je DS ocijenio kako su vanredni parlamentrani izbori raspisani zbog nesposobnosti Vlade Srbije da ispuni predizborna obećanja i građanima osigura bolji život, da je budžetski prihod manji za oko 500 miliona eura od planiranog, da je broj nezaposlenih porastao, kao i da je Vlada na odlasku zadužila Srbiju za oko pet milijardi eura.

Obrazloženje ostavke ministra privrede

Ministar privrede Srbije Saša Radulović, koji je podnio ostavku u subotu, u utorak je u saopćenju objavio razloge povlačenja iz Vlade. Navodi da reforme, zbog kojih je ušao u Vladu, nisu provedene, dok je paket mjera ekonomske stabilizacije potpuno promašen.

Prema njegovom mišljenju, budžet za 2014. godinu je neodrživ i u pojedinim dijelovima neozbiljan, dok Srbija, bez ikakvog pisanog dokumenta, samo na osnovu usmenih informacija, iz treće ruke očekuje tri milijarde eura od Ujedinjenih Arapsih Emirata.
Radulović navodi da je morao bojkotirati sjednice Vlade kao protest zbog odlaganja reformi i da je zbog toga došao u sukob s prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem.

“Odbijanje prihvatanja partijskog zapošljavanje i nametanje stranačkih ličnosti bez ozbira na stručnost dovelo je Ministarstvo privrede u ozbiljan konflikt sa kabinetom prvog potpredsednika”, navodi Radulović u saopćenju.

On kaže da je Srbija sklopila štetan ugovor prodajom JAT-a.

“Kabinet prvog potpredsednika je mesecima sprečavao Ministarstvo privrede da dobije ličnu kartu JAT-a, procenu vrednosti imovine i spreči sprovođenje finansijskog restrukturiranja. Pošto je Ministarstvo privrede odbijalo da Vladi predlaže štetne ugovore, tu ulogu predlagača je, suprotno Zakonu o ministarstvima, preuzeo kabinet prvog potpredsednika”, navodi Radulović.

Izvor: Agencije