Francuski sud odbio zahtjev obitelji Dibrani

Sud u francuskom gradu Besanconu odbacio je zahtjev roditelja romske učenice Leonarde Dibrani za odobrenje dozvole boravka u Francuskoj, no postoji mogućnost žalbe na tu odluku, prenijela je agencija AFP.

Deportacija petnaestogodišnje Dibrani na Kosovo izazvala je prosvjed njezinih kolega i polemiku na nacionalnoj razini u listopadu prošle godine.

Odbijen je i zahtjev za spajanje obitelji u Francuskoj, jer je Sud utvrdio kako nema perspektive za njihovu gospodarsku i socijalnu integraciju u francusko društvo.

Naveli su i nemogućnost integracije Leonardine majke, činjenicu da njezina braća i sestre nisu išli u školu u Francuskoj, te da je otac obitelji Resat Dibrani lagao kad je rekao kako su mu djeca rođena u Italiji.

Burna reakcija

Po tome, cijela obitelj Dibrani imala bi pravo ostati u nekoj od članica EU-a.

Odlučeno je da se obitelji Dibrani onemogući dobivanje boravišne dozvole, te da je potpuno legalno bilo udaljiti ih s francuskog teritorija.

Leonarda Dibrani je burno reagirala na sudsku odluku i iz Mitrovice, gdje s obitelji živi od protjerivanja.

„Francuskoj vlasti bi bilo bolje da nas ubiju, jer ovo ovdje nije život. To nije pravda, već nepravda. Ubit ću se, jer ovdje nema života. Moja domovina je Francuska, a ovdje umiremo od gladi. Odvjetnik nam je rekao da ne očajavamo, jer imamo pravo na žalbu, ali ja više ne vjerujem u pravdu“, poručila je Leonarda.

Početkom listopada tu je romsku djevojčicu, podrijetlom s Kosova, francuska policija izvukla iz školskog autobusa i deportirala na Kosovo, uz obrazloženje kako se u Francuskoj nalazi nelegalno.

Izvor: Agencije