Novinari protestirali ispred Vlade Crne Gore

Crnogorski novinari protestirali su u četvrtak u Podgorici ispred zgrade Vlade Crne Gore, zahtijevajući rasvjetljenje napada na poslenike javne riječi.

Okupljeni novinari simbolično su nosili poveze preko usana i na taj način izrazili nezadovoljstvo stanjem medijskih sloboda u Crnoj Gori, javlja Tanjug.

Predstavnica Sindikata medija Duška Pejović kazala je da je u Crnoj Gori stvorena atmosfera nekažnjenosti napada na novinare, dodajući da je izvršna vlast najodgovornija za takvo stanje.

“Tražimo od Vlade Crne Gore da podrži zahtjev za dodatnu zaštitu novinara kroz izmjene Krivičnog zakonika. Tražimo od Vlade Crne Gore i da što prije stvori uslove za rad Komisije za istragu nerasvijetljenih napada na novinare”, navela je ona.

Sve učestaliji napadi

Pejović je kazala da novinari traže hitno kontrolno saslušanje pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i odbranu čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Ministarstva unutrašnjih poslova zbog napada na novinare.

“Napadi na novinare su sve učestaliji. Imamo li više vremena da čekamo i pitamo ko je sljedeći. Stvorena je atmosfera u kojoj novinari moraju da ćute, ili, u suprotnom, rizikuju da budu napadnuti”, istakla je ona.

Novinar Darko Ivanović ocijenio je da u crnogorskom društvu ne postoje elementarni uvjeti za rad novinara.

“U crnogorskom društvu novinarima nije omogućeno da bezbjedno rade svoj posao. Protestujemo protiv nerasvijetljenih napada na medijske radnike. Ako ućutkaju novinare, onda smo društvo tišine koja nikome ne treba”, naveo je on.

Podrška opozicije

Prema riječima Ivanovića, društvo u kome nema medijskih sloboda nalazi se u velikom problem, jer takvo stanje ne vodi u Evropsku uniju.

“Nadamo se da je ovo posljednji protest novinara, odnosno da će država konačno početi da radi svoj posao, da će bezbjednosne strukture, umjesto što namještaju napade na novinare, početi da rasvjetljavaju atake na poslenike javne riječi”, kazao je on.

Protest su prisustvom podržali poslanici opozicionih Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore, kao i predstavnici nevladinog sektora.

Tokom trajanja protesta ispred zgrade Vlade Crne Gore bilo je pojačano policijsko osiguranje.

Izvor: Agencije


Povezane

Nešto prije ponoći, na redakciju crnogorskog dnevnog lista Vijesti bačena je eksplozivna naprava. U trenutku eksplozije u redakciji je bilo petnaestak osoba. Niko nije povrijeđen.

Published On 27 Dec 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO