BiH, Kosovo i Makedonija djelimično slobodne

Djelomično slobodne države su one zemlje u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda (Anadolija)

Prema posljednjim rezultatima istraživanja o političkim slobodama i pravima koje je proveo američki institut Freedom House, zemlje Balkana svrstane su među djelomično slobodne i slobodne zemlje, javlja Anadolija.

Prema tom istraživanju Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija su, od zemalja regije, ocijenjene kao slobodne zemlje, kao i većina zemalja u Europi.

S druge strane, od zemalja regije, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija ocijenjene su kao djelomično slobodne države, što ih čini europskim zemljama s najmanjim stupnjem političkih prava i sloboda.

U istom položaju je i Albanija. 

Ocjena 1 najviša

U ovom istraživanju zemlje se ocjenjuju od jedan do sedam, a jedan označava najviši stupanj slobode, dok sedam predstavlja najmanji stupanj sloboda.

Srbija ima ocjenu dva i za politička prava i za građanske slobode, Hrvatska jedan za politička prava i dva za građanske slobode.

Slovenija ima ukupnu ocjenu jedan, Crna Gora tri za politička prava, a dva za građanske slobode, dok su BiH i Makedonija ocijenjene u oba segmenta ocjenom tri.

Kosovo je ocjenjeno sa pet za politička prava i četiri za građanske slobode.

S druge strane, gotovo sve ostale europske zemlje su dobile najviše ocjene u pogledu političkih prava i sloboda i ocijenjene su kao slobodne države.

Jedino je Bjelorusija ocijenjena kao neslobodna zemlja, dok su Ukrajina i Moldavija označene kao djelomično slobodne države.

Neslobodne i Rusija, Kina, Iran…

Prema ovom izvještaju, većina afričkih zemalja su ocijenjene kao neslobodne zemlje, a tako su ocijenjene i Rusija, Kina, Iran, Kuba, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan i Afganistan.

Inače, djelomično slobodne države su one zemlje u kojima je ograničeno poštovanje političkih prava i građanskih sloboda.

Također, one pate od visokog stupnja korupcije, slabe vladavine prava, etničkih i vjerskih sukoba i političkog ambijenta u kojem je jedna stranka dominantna.

Slobodne zemlje su one u kojima postoji politička konkurencija, gdje se poštuju građanska prava i ljudske slobode i zemlje koje imaju neovisne medije.

Prema navodima Freedom Housea, neslobodne su države u kojima ne postoje osnovna politička prava, a građanske slobode se institucionalno i sustavno krše.

Izvještaj Freedom Housa obuhvaća period od 1. siječnja do 31. prosinca 2013. godine.

Izvor: Agencije