Hrvatska objavila popis državne imovine

Hrvatska je prvi put objavila popis vlastite imovine – od stanova, vila i šuma do poslovnih prostora i dionica u trgovačkim društvima. U registru, kojeg na internetu mogu pretraživati i svi građani, upisano je gotovo 400.000 jedinica sa svim podacima – od šuma do vila.

Ako vas zanima što posjeduje država, a koristi, primjerice, Hrvatska gospodarska komora, s nekoliko klikova mišem vidjet ćete da posjeduje 31 poslovni prostor u hrvatskim gradovima. I ne samo hrvatskim. Također su dostupni podaci za sva ministarstva, agencije, ustanove i poduzeća u državnom vlasništvu, izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“On nije završen, niti će ikada biti završen, jer dolazi do situacija da se sve promijeni, dobije se nešto, kupi se… S tim da ovo nije popis za rasprodaju”, objašnjava Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade.

Hrvatska u vlasništvu ima više od 8.000 poslovnih prostora, gotovo 28.000 stanova i 24 vile. Kada se dodaju građevinska i poljoprivredna zemljišta i šume, dolazi se do 380.000 jedinica. Tu je i 450 dionica i 240 udjela u trgovačkim društvima.

Nastavak popisa

Koliko sve to vrijedi, ne zna se. Prema procjeni Instituta za javne financije, hrvatska državna imovina vrijedi 31 milijardu eura, što je svrstava među najbogatije zemlje Europe.

“Tržište je to koje određuje vrijednost nekretnina, može bit veća, može bit manja. Ovdje se radi o uvođenju reda, šta bolje i efikasnije korištenje nekretnina s kojima raspolažemo, odgovornošću korisnika koji do sada nisu vodili brigu o istim tim nekretninama. I finale mora biti da smanjimo troškove, dosadašnju situaciju u kojoj smo imali veliku imovinu a nismo ju koristili na pravi način”, kaže potpredsjednik Vlade.

Svi korisnici morali su dostaviti popis državne imovine koju koriste. Oni koji to nisu učinili platit će prekršajne kazne. Posao se nastavlja, jer mnoge vrijedne stvari tek treba popisati.

Ozbiljan iskorak

“Prije tri godine, kad se pisalo ta uredba, nije bilo potrebe da u registar uđu umjetnička djela, da uđu bijeli medvjedi i sve ostalo što se u međuvremenu desilo”, kaže Mladen Pejnović iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

I građani se mogu uključiti te dojavljivati eventualne nepravilnosti koje uoče pretraživanjem registra.

“Radi se o poslu koji je ozbiljan iskorak, nije idealan, ali natrag ne možemo. Ovo je bitan doprinos transparentnosti, demokraciji”, kaže Pejnović.

Država dosad nije ni znala šta sve ima. Sve to, zapravo, vlasništvo je hrvatskih građana, koji dosad nisu ni mogli doznati što posjeduju.

Izvor: Al Jazeera