Dačić: Ništa od povlačenja međusobnih tužbi

Dačić smatra da Srbija nema vremena za izbore te da danas ima druge državne prioritete (Srna)

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da Srbija nema vremena za izbore i da oni nisu najvažniji državni prioritet, te da više nema vremena za povlačenje međusobnih tužbi Zagreba i Beograda, pošto nema spremnosti hrvatske strane da se to desi.

Dačić navodi da je “potpuno jasno da u Hrvatskoj ne postoji politička saglasnost za povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije”, te da misli da je procjena Vlade Hrvatske da to neće naići na podršku u hrvatskoj javnosti.

“Ne treba biti ni previše iracionalan o tim pitanjima. Ako mogu da se povuku tužbe, mislim da bi to bilo najbolje, jer bi se time to pitanje skinulo sa dnevnog reda, a onaj ko je kriv za neke ratne zločine treba da odgovara, pa da se time spreči neko ponovno širenje antisrpskog, odnosno antihrvatskog raspoloženja”, pojašnjava Dačić.

“Ako do toga ne može da dođe, onda je možda najbolje rešenje da sud donese odluku, što će ekonomski sigurno biti neisplativije i za Srbiju i za Hrvatsku, jer će biti veliki troškovi” – zaključio je Dačić.

Dačić u intervjuu agenciji Srni napominje da i on i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je predsjednik Srpske napredne stranke, smatraju da Srbija danas ima druge državne prioritete i da izbori nisu tema.

“Moguće je da postoji i druga procena i druga odluka, ali Vlada Srbije nema vremena da čeka. Mi radimo svoj posao i pripremamo se za održavanje najvažnijih događaja koji nas čekaju, a to je nastavak dijaloga u Briselu i održavanje prve međuvladine konferencije, odnosno početak pregovora sa EU”, precizira Dačić.

Premijer Srbije napominje da Evropska unija ima plan A i B u smislu tih prioriteta, odnosno da je jedna dinamika pristupanja ukoliko bude izbora, a druga ako ih ne bude.

“Ukoliko nema izbora, postoji već utvrđena dinamika kada se koji sastanak održava. Mi imamo unapred pripremljenju dinamiku za svaki događaj kada je reč o pregovorima, odnosno o pristupanju, sve do sredine 2015. godine”, navodi.

Dačić, koji je i predsjednik Socijalističke partije Srbije, poručuje da je stvar procjene političkih stranaka, koje čine vladajuću većinu, šta u ovom trenutku treba činiti, ali da “u svakom slučaju Vlada nastavlja svoj rad sve dok joj traje mandat”.

Odnosi sa Prištinom

On smatra da u procesu evropskih integracija Srbije neće biti nekih novih uslovljavanja te da su i ova postojeća dovoljno teška i traže veliku usresređenost na kosovski dijalog.

“To će biti tema kojom ćemo morati da se bavimo, proces brzine napretka u pristupanju EU zavisiće od brzine i kvaliteta naših reformi i od toga briselskog dijaloga. Ne očekujem da EU može da uspostavi konsenzus o tome da je neophodno da Srbija prizna nezavisnost Kosova da bi mogla da bude član EU, zato što i u Uniji postoje zemlje koje to nisu uradile”, navodi Dačić.

On vjeruje da će uslov biti dalja normalizacija odnosa Beograda sa Prištinom, ali poručuje da je za Srbiju prihvatljivo sve što ne dira u statusna pitanja te da Beograd želi da se dijalog nastavi i bude konstruktivan, ali ne može dozvoliti da se pretvori u priznavanje Kosova.

Dačić pojašnjava da prijedlog Srbije da zemlje regije imaju zajednička diplomatska predstavništva u pojedinim dalekim destinacijama – ne znači želju Beograda da stvori neku novu Jugoslaviju.

“Mi smo spremni da takve usluge ponudimo, ali sigurno da ne želimo da stvaramo osećaj da neko pokušava da stvori neku novu Jugoslaviju, jer to nam nije želja, niti cilj. Ne treba sada preterivati u nekim utopističkim idejama koje onda nailaze na osude”, pojašnjava Dačić.

On vjeruje da treba tražiti zajedničke interese, jer će tako svima biti bolje i jer je to ekonomski opravdano, te ocjenjuje da u tome ne treba da bude ljubavi.

“Ljubav ostavimo za svakodnevni život, jer gde ima ljubavi, ima i mržnje, a ovde treba da tražimo zajedničke interese”, poručuje Dačić, navodeći da ne zna da li je moguće praviti zajedničke ambasade, ali da bi neke diplomatske funkcije mogle da budu zajedničke.

Izvor: Agencije