Berane: Odblokirana deponija Vasove Vode

Crnogorska policija je razbila višemjesečnu blokadu beranske deponije Vasove Vode i oslobodila prolaz kamionima komunalnog poduzeća za istovar otpada.

Mještani Beransela smatraju da je deponija nelegalna, otrovna, blizu njihovih kuća i da ju treba izmjestiti, pa su tijelima blokirali put.

Višemjesečna blokada beranske deponije na Vasovim Vodama završila se hapšenjem više od deset mještana. Prvi je na put legao 95-godišnji Đorđije Tomović, izvijestila je iz Beransela reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

„Neće proći, zbog moje djece, zbog omladine“, kaže Tomović.

Policiju i komunalnu inspekciju protest mještana nije spriječio da omoguće prolaz kamionima punim nagomilanog smeća sa beranskih ulica.

Najavljen nastavak blokade

Sukob mještana Beransela i opštine Berane u vezi sa Vasovim Vodama traje više od dvije godine. Iako se vodi kao privremena, na toj deponiji je od 1995. nataloženo više od pola miliona tone smeća.

Mještani Beransela krive opštinu i njenog prvog čovjeka Vuku Golubovića. Njega nismo zatekli u zgradi, no raniji stav grada je da je ekološko stanje u Beranama kritično, da se smeće negdje mora odlagati, da su Vasove Vode pravo mjesto za to, što su, tvrde dokazale i brojne ekološke studije, kaže reporterka Al Jazeere.

I dok mještani najavljuju da će i narednih dana nastaviti s blokadom, epidemiološka situacija u gradu i dalje je ozbiljna.

Zbog stomačnih problema ljekarima se proteklih dana javilo blizu hiljadu i po građana, a rezultati analiza za sada pokazuju da je uzrok epidemije neispravna voda.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Mještani Vasovih Voda više ne dopuštaju da se u njihovom selu deponuje smeće iz Berana, a taj grad nema vlastitu deponiju.

19 Aug 2013

Sukob mještana sela Vasove vode i opštine Berane na sjeveru Crne Gore u vezi sa odlaganjem otpada na tom mjestu traje više od dvije godine. Deponija je blokirana, a rezultat je smeće na ulicama grada, iako se dio privremeno odvozi na jug države. Ne vidi se kraj sukoba – zbog čega su građani zabrinuti. Priča […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO