Crnogorske Crne trojke prate Amerikanci i EU

Afera u vezi takozvanih Crnih trojki razbuktava se u Crnoj Gori. Bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice Brajuško Brajušković teško je optužio nekadašnji policijski vrh za izdavanje naredbi kojima su premlaćivani nepodobni novinari i opozicioni političari. Dok prozvani sve negiraju, Tužilaštvo je pokrenulo istragu, izvijestio je reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Direktor i novinar podgoričkih dnevnih novina Vijesti, Željko Ivanović, pretučen je prije šest godina. Počinioci se još uvijek ne znaju. Ivanović smatra važnim istupe u javnosti i svjedočenja bivšeg policajca Brajuškovića.

“Oni samo potvrđuju sve naše špekulacije i pretpostavke svih ovih godina da su napadi dirigovani iz jednog centra moći. Nijesu se mogli desiti i zataškati bez saglasnosti vrha vlasti”, kaže Ivanović.

Vrh vlasti, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, izričit je – nadležni moraju ispitati navode o Crnim trojkama.

Pisac Momir Vojvodić tvrdi da da su ga tri nepoznate osobe pretukle na ulazu u jednu zgradu.

„Osjetio sam udarac ovdje, bio je bokser, majstor. Jedan mi je rasjekao uho. Drugi mi je zadao udarac ovdje, petom cipele. Pa udarac odozgo, čekič, majstorski. Bio je mrak, tmuša“, prepričava Vojvodić.

Razbuktavanje afere

Prije nekoliko dana Brajuško Brajušković ušao je u Tužilaštvo. Ponovio je da su  neistomišljenike vlasti tukli policajci, a da je organizator bio bivši policijski vrh. Nakon tužioca, sa Brajuškovićem se sastao i ministar policije.

Informacije iz policije su šture. Kažu pomoći će u rasvjetljavanju slučaja.

Pred tužioca bi mogli stati i nekada visoki funkcioneri policije Veselin Veljović i Miljan Perović, koje bivši policajac Brajušković tereti za takozvane sačekuše.

Uz demanti, Veljović, koji je sada savjetnik predsjednika države, kratko je poručio da je priča konstruirana. U međuvremenu i Brajušković je prozvan da je vodio batinaše u nekom od desetak fizičkih napada na nepodobne ljude iz javnog života.

Analitičari pomno prate sve detalje afere koja se razbuktava.

„Mi podržavamo zviždače, ako se oni mogu tako nazvati u ovom slučaju. Smatramo da je na tužiocu da rasvijetli ovaj ledeni brijeg“, kaže Milan Radović iz Građanske alijanse.

Procesuiranje slučaja i razvoj situacije pomno prate i delegacija Evropske unije te Američka ambasada u Crnoj Gori.

Izvor: Al Jazeera