U Skupštini Srbije rasprava o amandmanima

Predsjednik parlamenta je za četvrtak zakazao i novu sjednicu parlamenta (Al Jazeera)

U Skupštini Srbije i dalje traje rasprava o amandmanima na predložene izmjene i dopune Zakona o ministarstvima, i očekuje se da će se poslanici u četvrtak izjasniti o tom zakonskom prijedlogu.

Na izmjene i dopune Zakona o ministarstvima podnijeto je 39 amandmana, a Vlada Srbije nije prihvatila nijedan, prenosi Tanjug.

Amandmane su podnijele poslaničke grupe Demokratska stranka, Liberalno-demokratska partija, Ujedinjeni regioni Srbije i samostalni poslanik Riza Halimi.

Zahtjevi opozicije

Poslanici opozicije su, između ostalog, tražili da se formira posebno ministarstvo za zaštitu životne sredine, da se protivgradna zaštita izmjesti iz djelokruga nadležnosti MUP-a u Hidrometeorološki zavod i da se najkasnije do 31. oktobra ove godine sačini plan reorganizacije ministarstava, ukidanja nepotrebnih radnih mjesta i efikasnijeg trošenja javnih sredstava.

Poslanici su u srijedu, kao i prije dva dana kada su razmatrali prijedlog zakona u načelu, znatan dio vremena predviđenog za raspravu utrošili na teme koje nemaju neposredne veze sa tačkom dnevnog reda.

Predsjednik parlamenta je za četvrtak zakazao i novu sjednicu parlamenta na čijem dnevnom redu je Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju sastava stranih delegacija skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

Izvor: Agencije