Povratnici: Apsurdna Munizina pravna bitka

Od 1996. godine do danas, više od milion i 30.000 građana BiH vratilo se u svoje prijeratne domove. Jedna od njih je Muniza Oprašić iz višegradskog sela Okruglo, koja se nakon deset godina vratila u svoj dom.

Ona sad živi u neuslovnoj kući, koju može svakog dana izgubiti.

Oprašić je protjerana iz Višegrada 1992. godine. Nakon rata, lokalne vlasti su u njenu kuću smjestile porodicu Jokić sa Pala.

Jokići su uložili određena sredstva u obnovu spaljene Munizine kuće dok su boravili u njoj. Muniza se vratila 2002. godine i tada je počela njena pravna bitka.

Jokići su tužili povratnicu i dobili spor pred Osnovnim sudom u Višegradu, javlja reporter Al Jazeere Harun Karčić.

Oprašić je ovom presudom ogorčena.

”Do kraja je nepravedno da moje uzima, da mi otimaju moje! Što su ulazili u moje? Ko im je dozvolio da uđu, neka im on i plati. Njih je smjestila ta Civilna zaštita, pa neka im oni i plate“, kaže Muniza Oprašić.

Sporne zakonske odredbe

Sud je naložio Munizi Oprašić da Mladenu i Bogdanu Jokiću, koji su prethodno boravili u njenoj kući, isplati sumu od 20.000 KM (deset hiljada eura) za sredstva uložena u obnovu njene kuće. Međutim, Munizina penzija iznosi svega 310 KM i ona kaže kako tu sumu, jednostvano, ne može isplatiti.

Aktivista za ljudska prava Nedim Jahić smatra kako je sudska presuda protiv Munize – apsurdna.

”Prije svega, ovaj slučaj je apsurdan, jer da se Muniza vratila u napuštenu i srušenu kuću, ona bi vjerovatno dobila neke donacije od nekog donatorskog programa u BiH i njena kuća bi bila obnovljena bez ikakvih troškova i ne bi se suočavala sa tim da mora vratiti skoro 20 hiljada KM ljudima koji su boravili u njenoj kući”, kaže aktivista Jahić.

No, iz OSCE-a kažu kako Munizin slučaj nije jedini. Slični se javljaju širom zemlje zbog spornih odredbi nekih zakona.

”Bilo je više slučajeva koji su dokazali da ova odredba loše funkcioniše po pitanju Aneksa 7. Jer, dakle, imamo situaciju gdje privremeni korisnik ima pravo da traži, da se kompenzira za nužne opravke, a vlasnik ima pravo da se regresira od nadležnog organa. Sada, problem nastaje upravo u ovakvim situacijama kada vlasnik nema sredstava da plati tu kompenzaciju”, kaže Hajro Pošković iz OSCE-a.

Oprašić bi, prema presudi nadležnog suda, trebala oštećenim Jokićima isplatiti 10.000 eura, a potom prema zakonskim propisima zatražiti kompenzaciju za isplaćeni novac od lokalnih vlasti. I ovaj primjer opisuje u kakvim se apsurdnim situacijama znaju naći povratnici u BiH.

Izvor: Al Jazeera