Potvrđena optužnica protiv Miškovića

Vlasnik Delta holdinga boravi u pritvoru od hapšenja, 12. decembra 2012. godine (Reuters)

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika Nibens grupe Mila Ðuraškovića i još osam njihovih saradnika, saopćilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tom odlukom odbijene su žalbe odbrane i optužnica je stupila na pravnu snagu, tako da se očekuje zakazivanje suđenja, javlja agencija Tanjug.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 9. maja optužnicu protiv vlasnika Delta holdinga i ostalih koja ih tereti da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća za oko 148 miliona eura, a budžet Srbije za oko četiri miliona eura.

Slučaj Azotara

Specijalni sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Srbije Saše Dragina i još 20 njegovih saradnika zbog prodaje regresiranog mineralnog đubriva od jula 2009. do oktobra 2011. godine koja je vršena suprotno uredbama Vlade Srbije.

Krivično vanpretresno veće suda je 2. jula donijelo rješenje kojim je potvrdilo optužnicu. Protiv ovog rješenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema rješenja, navodi se u saopćenju suda, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv Dragina i ostalih 22. maja zbog sumnje da su zloupotrebama Azotaru oštetili za oko 25 miliona eura.

Uz Dragina, na optužnici je i vlasnik konsultantske kuće Ces mekon Zvonimir Nikezić, koji je bio i konsultant u Azotari.

Obojica su u pritvoru od hapšenja 24. novembra prošle godine, a sud je na prijedlog tužilaštva prošle sedmice produžio pritvor za još sedam njihovih saradnika.

Miškovićima i Ðuraškoviću se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja, a za oba djela je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica zbog pomaganja

Optužnica je podignuta i protiv Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihajlovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića zbog pomaganja u izvlačenju novca iz putarskih firmi.

Optuženi su i Živojin Petrović i Jadranka Bardić, koji se terete za pomaganje u utaji poreza.

Miroslav i Marko Mišković i Ðurašković su optuženi da su na nezakonit način podigli vrijednost akcija Preduzeća za puteve Niš kako bi ih prodali pošto im je u međuvremenu pala vrijednost.

Radnjama okrivljenih, prema optužnici, oštećena su putarska preduzeća i njihovi povjerioci.

Specijalni sud u Beogradu je 3. jula vlasniku Delta holdinga i Ðuraškoviću produžio za još 30 dana pritvor, u kome borave od hapšenja 12. decembra 2012.

Marku Miškoviću je produžen kućni pritvor, a ostali se brane sa slobode.

Izvor: Agencije