Zatvorenici u Spužu prekinuli štrajk glađu

Zatvorenici su štrajkovali jer smatraju da Prijedlog zakona o amnestiji diskriminira, zato što ne obuhvata teška ubistva i teška ubistva u pokušaju (Al Jazeera)

Skoro 300 osuđenika u zatvoru u Spužu, koji su štrajkovali glađu od 16. jula, u petak su obustavili protest, nakon što je Vlada Crne Gore predložila da se amnestijom obuhvate i osuđeni za teška ubistva.

Vlada Crne Gore utvrdila je amandmane na Prijedlog zakona o amnestiji, kojima je predviđeno da se osuđene osobe oslobode 20 posto izvršenja kazne zatvora, prenosi Tanjug.

Vladinim amandmanima na Prijedlog zakona o amnestiji, koji je predložila opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP), suštinski su prihvaćeni zahtjevi osuđenika za prekid štrajka.

Zakon o amnestiji

Prijedlogom zakona o amnestiji, koji je podnijela SNP, prvobitno je bilo predviđeno da osobe koje su već bile pomilovane to pravo više ne mogu koristiti.

Predloženo je i to da ne mogu biti amnestirane osobe koje su osuđene za krivično djelo teško ubistvo.

Osuđenici u Spužu stupili su 16. jula u štrajk glađu, navodeći da je Prijedlog zakona o amnestiji, koji je predložila SNP, diskriminira, zato što ne obuhvata teška ubistva i teška ubistva u pokušaju.

Takvim prijedlogom zakona, kako su naveli osuđenici, amnestirale bi se osobe koje su ubile nekog, ali im nije suđeno za teško ubistvo, a ne bi oni koji su ranili nekog, a suđeno im je za teško ubistvo u pokušaju.

Izvor: Agencije