Kaucija za Miškovića 12 miliona eura

Najbogatiji biznismen u Srbiji Miroslav Mišković branit će se sa slobode najverovatnije od utorka. 

Njegova kompanija “Delta holding” uplatila je kauciju u iznosu 12 miliona evra, ali kako je iz Višeg suda saopšteno, iako je dokaz o uplati stigao danas, čeka se i potvrda iz banke.

Mišković je u pritvoru od hapšenja 12. decembra prošle godine, a optužnica ga tereti za malverzacije kojima je više putarskih preduzeća oštećeno za blizu 150 miliona eura.

Pošto dobije dokaz o uplati, Sud će donijeti rješenje o ukidanju pritvora i proslijedit će ga upravi Okružnog zatvora s naredbom da Mišković bude pušen na slobodu.

Jamstvo od 12 miliona eura najviši je ikada određen iznos u pravosuđu Srbije, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder, nekadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zvezdan Terzić, od milion eura.

Miškovićev advokat Zdenko Tomanović rekao je da ne zna zašto se čeka sa oslobađanjem njegovog klijenta.

Sin u kućnom pritvoru

Miškoviću je, također, odlukom Suda određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi Savski venac u Beogradu svakog prvog radnog dana u mjesecu, uz privremeno oduzimanje pasoša, javila je reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Pošto Mišković izađe iz pritvora, u ovom predmetu samo vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković ostaje u pritvoru.

Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Poslije šest mjeseci istrage Tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanja finansijskih sredstava i imovine iz više putarskih preduzeća u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za 148 miliona eura, a budžet Srbije za 3,5 miliona eura.

Ukoliko bude osuđen, Miškoviću prijeti maksimalna kazna od 10 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije