Tužilaštvo BiH pustilo na slobodu Mehmedovića

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine pustio je u petak poslije podne na slobodu bosanskohercegovačkog parlamentarca Šemsudina Mehmedovića, kojeg su u petak ujutro uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv srpskog stanovništa na području Tešnja, potvrdila je njegova zastupnica, advokat Senka Nožica.

Ona je navela da je postupajuži tužilac u 17.30 sati pustio Mehmedovića na slobodu, nakon što je od njega uzeo izjavu, “jer nije bilo razloga za predlaganje pritvora”.

“Mi sad ne znamo šta je dalja procedura. Rečeno nam je da se istraga vodi”, istakla je Nožica.

Mehmedovića su pripadnici SIPA-e predali postupajućem tužiocu oko 17 sati.

‘Čista osveta’

Mehmedović je nakon izlaska na slobu kratko kazao: “Utakmica je tek počela. Postoji drugo poluvrijeme, a naravno, tu su i produžeci. Ja se nadam dobrom ishodu.”

Na novinarsko pitanje kako komentira privođenje, Mehmedović je rekao: “Moje privođenje je čista osveta.”

Hapšenje Mehmedovića nije izvršeno po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, niti je postupajući tužilac bio upoznat s planiranjem te aktivnosti, saopćeno je ranije u petak iz Tužilaštva.

“Tužilaštvo vodi istragu protiv osumnjičenog Š. M., koji je osumnjičen za kazneno djelo ratnog zločina”, navodi se u saopćenju.

Napominju da, kao pravosudna institucija, rade na osnovu zakona i prikupljenih dokaza i da sve odluke donose u skladu s prikupljenim dokazima.

“Tužilaštvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a ne želi i neće biti subjekat bilo kakvih međusobnih ‘prepucavanja’ političkih i drugih zvaničnika u Bosni i Hercegovini”, navodi se u saopćenju.

Nakon što primi zvanični izvještaj od SIPA-e, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima u ovom predmetu, dodaje se.

SIPA predlagala pritvaranje

SIPA je u petak predložila određivanje pritvora za Mehmedovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina na području Tešnja između 1992. i 1993. godine za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Advokatica Senka Nožica potvrdila je da je uhapšen Šemsudin Mehmedović, zamjenik šefa Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nožica je kazala za agenciju Anadolija da nije jasno o kakvim se navodima protiv njenog klijenta radi, ali da “on ima snage kroz sve ovo proći i pokazati da je samo u pitanju neosnovana hajka, bez ikakvih dokaza za bilo kakvo krivično djelo.”

Na vanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu SIPA-e, policijska službenica Kristina Jozić kazala je da postoji osnov sumnje da je uhapšeni Š. M., koji je bio načelnik Službe javne bezbjednosti (SJB) Tešanj, “počinio ratni zločin” na području te općine između 1992 i 1993. godine.

Mehmedović je od 1991. do 1993. godine bio načelnik Policijske stanice (PS) u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj, sa sjedištem u Tešnju, navodi se u njegovoj biografiji, koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sa sjedištem u Sarajevu.

Nakon hapšenja, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odgovorilo na zahtjev SIPA-e za usmenu saglasnost za pretresanje određenih objekata i pokretnih stvari, navela je Jozić u saopćenju za medije.

“Očekujemo da će Tužilaštvo i u ovom predmetu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima i na temelju činjeničnog stanja utvrđenog pribavljenim dokazima Sudu Bosne i Hercegovine podnijeti prijedlog za određivanje pritvora prema Š. M. i na taj način još jedanput potvrditi svoj stav da u ovoj zemlji ne postoje nedodirljivi”, kaže se u saopćenju.

SIPA je predložila Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da podnese Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje pritvora uhapšenog, kao i dva druga osumnjičena.

Prijava protiv direktora SIPA-e

“Napominjemo da su tokom ove istrage pripadnici SIPA-e zadokumentirali i određene utjecaje na svjedoke u ovom krivičnom predmetu, kao i prijetnje upućene svjedocima i pripadnicima ove agencije od strane osobe lišene slobode, a koje su imale za cilj ometanje istrage”, navela je Jozić.

Mehmedović je u međuvremenu, putem Federalne uprave policije (FUP), također, podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca za navodne ratne zločine na području Sarajeva, tvrdeći da mu se montiraju optužbe, objavila je Anadolija.

Jozić je kazala da je SIPA, po naredbi Tužilaštva, pokrenula istragu o navodima o “privođenju, zatvaranju i zlostavljanju Srba na području Tešnja od strane pripadnika SJB Doboj – Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine”.

U posljednjih 10 mjeseci istražitelji su prikupili dokaze iz kojih proizilazi osnov sumnje da su pripadnici SJB Doboj – Tešanj ostvarili krivično djelo ratnog zločina, “na način što su po izbijanju ratnih sukoba na području Bosne i Hercegovine, po naredbama tadašnjeg načelnika SJB Doboj – Tešanj Š. M., vršili protivpravna lišenja slobode, privođenja i pritvaranja civila srpske nacionalnosti u prostorije SJB Doboj – Tešanj, pod izgovorom da je manjinsko civilno stanovništvo srpske nacionalosti općine Tešanj masovno naoružano”.

Kako navodi SIPA, po naredbi načelnika u pritvorskim prostorijama SJB Doboj – Tešanj građani srpske nacionalnosti su zadržavani preko 72 sata, suprotno tadašnjem važećem zakonu, a neki su zadržavani i do devet mjeseci bez ikakvog zakonskog osnova.

“Tokom zadržavanja građani srpske nacionalnosti su, po naredbi načelnika SJB Doboj – Tešanj, višestruko ispitivani od strane pripadnika tadašnjeg SDB – SJB Tešanj, pripadnika kriminalističke policije i pojedinih policajaca, prilikom čega su od istih primjenom psihičkog i fizičkog zlostavljanja iznuđivana priznanja, a na osnovu kojih su neki i pravomoćno presuđeni na zatvorske kazne u trajanju do 12 godina”, kazala je Jozić novinarima.

“Također, dosadašnjom istragom utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da je tadašnji načelnik SJB Doboj – Tešanj M. Š. počinio krivično djelo ratnog zločina, na način da je izdavao naredbe sebi podređenim pripadnicima SJB Doboj – Tešanj o protivpravnim lišenjima slobode, privođenjima i pritvaranjima građana srpske nacionalnosti. Nadalje, da je lično učestvovao u nekim ispitivanjima i iznuđivanjima priznanja od civila srpske nacionalnosti te ih prisiljavao na služenje u Armiji Bosne i Hercegovine, a potom im onemogućavao napuštanje područja općine Tešanj”, dodaje se u saopćenju.

SDA zaprepaštena

SIPA navodi da su istragom otkriveni i direktni izvršioci tog krivičnog djela, koji su, navodno, postupali po naredbi načelnika SJB Doboj – Tešanj psihički i fizički mučili građane srpske nacionalnosti, a jedan od tih građana je smrtno stradao.

Iz SDA je saopćeno da je ta stranka zaprepaštena činjenicom da je Mehmedović “uhapšen od strane SIPA-e bez valjanih razloga i bez naloga Tužilaštva”.

“Očito je da iza ove radnje stoje lični razlozi i interesi direktora SIPA-e, kojeg je Mehmedović prijavio za ratni zločin i druga krivična djela na području Hercegovine. U entitetu Republika Srpska (RS) i tamošnjim medijima već duže vrijeme kontinuirano traje medijska hajka s ciljem kompromitiranja i hapšenja Mehmedovića”, navodi se u saopćenju.

“SDA očekuje da će Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine u ovom predmetu postupiti u skladu sa zakonom i da neće podleći političkom pritisku iz RS-a te ličnim utjecajima direktora SIPA-e”, saopćeno je iz SDA.

Mehmedović je na optužbe ranije odgovorio kontraoptužbama prema direktoru SIPA-e Goranu Zubcu, kojeg je optužio da je ubio Bošnjaka na Ilidži probavajući pištolj kojeg je dobio od oficira Jugoslovenske narodne armije (JNA) te je tražio da ”prestanu maltretirati njega i njegovu porodicu”, prenosi Anadolija.

”Neprijatelji Bosne i Hercegovine rade istrajno i sistemski na diskreditaciji svih onih koji se beskompromisni borci za Bosnu i Hercegovinu, ne birajući sredstva, ali birajući vrijeme. Godišnjica genocida u Srebrenici je vrijeme kada su rušitelji Bosne i Hercegovine potpuno ogoljeni, pa čine sve da plasiraju putem nekih medija informacije koje će skrenuti pažnju. 

Tako je ovih dana [ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine] Sredoje Nović, putem svoje marionete Gorana Zubca i u saradnji s lokalnim mešetarima, pronašao RPG granate na području općine Tešanj, vjerovatno preostale iz rata i zakopane na liniji razgraničenja. Takvih i sličnih lokacija, pretpostaviti je, još ima širom Bosne i Hercegovine. Razlika je samo u tome što se jednim branila, a drugim granatama rušila Bosna i Hercegovina. I to i nije neka vijest, ali jeste vijest kada se u javnost iznese da iza toga stoji Šemsudin Mehmedović. Pa dokle više!?”, naveo je Mehmedović u saopćenju.

Istraga protiv Mehmedovića zbog sumnji da je učestvovao u ratnim zločinima je, navodno, otvorena u septembru 2012. godine u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, piše Anadolija.

Otkriveno oružje

U okviru akcije “Ozren”, SIPA je ranije ovog mjeseca u okolini Tešnja otkrila veliku količinu zakopanog vojnog naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine tom prilikom je saopćeno da je na mjestu pronalaska iskopano više stotina minsko-eksplozivnih sredstava i ručnih bacača. Uhapšena je i jedna osoba iz Tešnja, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo ratnog zločina.

Pojedini mediji prenosili su informacije iz policijskih krugova da se u vezi s skrivanjem naoružanja dovode Šemsudin Mehmedović i Šefik Džaferović, oba aktuelna zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, što iz SIPA-e do sada nisu htjeli potvrditi.

Mehmedović je u intervjuu koji je u četvrtak objavio bh. list Oslobođenje rekao: “Nemam ništa s tvz. aferom oružje. To je pokušaj podmetanja SIPA-e i lokalnih privrednika [u Tešnju] koji s nekim iz rukovodstva SDA žele moju političku eliminaciju.”

Mehmedović je bio ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od 1996. do 1998. godine, kada je imenovan za ministra prometa i komunikacija ZDK-a i na toj se poziciji zadržao do 2000. godine.

Od 1996. do 2006. godine bio je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, a od 2006. godine je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje je ponovo izabran na izborima 2010. godine.

Izvor: Agencije