Jamstvo za Miškovića 12 miliona eura

Miroslav Mišković je u pritvoru od hapšenja 12. decembra prošle godine (EPA)

Specijalni sud u Beogradu odlučio je u petak da vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković može biti pušten iz pritvora ako položi sudu jamstvo od 12 miliona eura u dinarskoj protivvrijednosti.

Mišković je u pritvoru od hapšenja 12. decembra prošle godine.

On će biti pušten da se brani sa slobode nakon što sudu pruži dokaze da je položio 12 miliona eura za jamstvo i da će se odazivati svim pozivima suda, navodi se u saopćenju Specijalnog suda, prenosi agencija Tanjug.

To je najviši ikad određen iznos za jamstvo u pravosuđu Srbije, čak 12 puta viši nego što je uplatio dosadašnji rekorder, nekadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zvezdan Terzić od milion eura.

Oduzimanje pasoša

Miškoviću je također, odlukom suda određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – Policijska stanica Savski Venac, svakog prvog radnog dana u mjesecu, uz privremeno oduzimanje pasoša.

Protiv ovog rješenja Specijalnog suda Mišković i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo uložiti žalbu Apelacionom sudu, ali žalba ne zadržava izvršenje rješenja.

To znači da ako Mišković uplati utvrđeni iznos jamstva, može se naći na slobodi i prije odluke Apelacionog suda o eventualnoj žalbi tužilaštva.

Oštećena preduzeća

Osim Miškovića, u pritvoru u ovom predmetu je još samo vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković.

Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Poslije šest mjeseci istrage, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više Preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za oko 148 miliona eura, a budžet Srbije za oko četiri miliona eura.

Izvor: Agencije