Pozitivan izvještaj glavnog haškog tužioca

Glavni haški tužilac je naveo da se trenutno vode procesi protiv 12 pojedinaca, dok je suđenje za 13 osoba u žalbenom postupku (AP)

Glavni tužilac Haškog tribunala (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je da je saradnja BiH, Srbije i Hrvatske sa tom institucijom dobra.

U izvještaju, koji će 12. juna biti predočen Vijeću sigurnosti UN-a, Brammertz je ukazao na značaj regionalne saradnje na primjeru zaključenja Protokola između kancelarija tužilaštva Srbije i BiH o razmjeni dokaza i informacija.

Brammertz ističe da se radi na stvaranju kapaciteta da vlasti u bivšoj Jugoslaviji vode slučajeve ratnih zločina, kao i na rezidualnom mehanizmu.

On naglašava da se u posljednjih šest mjeseci Tužilaštvo fokusiralo na tri preostala predmeta protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, u želji da se ona završe brzo i efikasno i da bi se žalbena vijeća pripremila za dalji postupak.

Brammertz ocjenjuje da bi prvostepena presuda Karadžiću mogla da se očekuje u julu 2015. godine, Hadžiću u decembru iste godine, a Mladiću u julu 2016. godine.

Izbjegavanje hapšenja

Kada je riječ o sudskom procesu protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, kaže se da će presuda biti 30. oktobra, što je tri mjeseca kasnije nego što se očekivalo, dok bi drugostepena odluka u postupku protiv Vlastimira Đorđevića trebala biti saopćena u decembru.

Glavni haški tužilac je naveo da se trenutno vode procesi protiv 12 pojedinaca, dok je suđenje za 13 osoba u žalbenom postupku.

U izvještaju, koji se odnosi na period od novembra prošle do maja ova godine, Brammerz kaže da Srbija ima važnu ulogu u uspješnom završetku rada Tribunala i da je adekvatno odgovorila na 21 zahtjev za pomoći koji je stigao iz Haga.

Osvrćući se na istragu o jatacima Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Brammertz je naveo da se Srbija obavezala da obezbijedi sveobuhvatan izvještaj u kome će biti objašnjeno kako su ovi bjegunci toliko dugo izbjegavali hapšenje.

“Tužilaštvo konstatira da je rad na tome u toku i podstiče srpske vlasti da se ovo pitanja okonča na brz i efikasan način”, dodaje se u izvještaju u koji je uvid imao Tanjug.

Izvor: Agencije