Reforma javnih preduzeća u Srbiji

Vlada Srbije dobila je podršku privrednika i sindikata za predložene mjere štednje, saopćio je ministar finansija Mlađan Dinkić, nakon višesatnog sastanka koji su premijer i ministri održali sa predstavnicima radnika i poslodavaca.

Dinkić je naveo da postoji razlika u mišljenju, ali da je dogovoreno da sistemske zakone koji su vezani za mjere štednje Vlada ne radi sama, već u konsultaciji sa sindikatom i privrednicima.

Premijer Ivica Dačić  je naglasio da Srbija mora ući u reformu javnog sektora i da će Vlada u tom pravcu preduzeti energične mjere, od kojih će neke biti kratkoročne, a druge dugoročne i u interesu građana.

Dačić je ponovio da neće biti zamrzavanja plata i penzija, ali da one neće moći da rastu iznad nivoa zarada u privredi.

Budžetski deficit, kako je rekao, rebalansom budžeta trebalo bi da bude smanjen na otprilike 4,7 posto bruto društvenog proizvoda.

“Ne postoji problem, kako je neko to rekao, da je Srbija pred bankrotom. To su gluposti, ali mi moramo da utvrdimo strategiju ekonomskog i opšteg rasta i razvoja u narednim godinama. To je jedini izlaz iz postojeće situacije”, rekao je Dačić.

Pitanje javnih preduzeća

Mjerama štednje koje Vlada Srbije želi da provede predviđeno je i, kako je to Ministarstvo finansija opisalo – uvođenje reda u rad javnih preduzeća.

Namjera je da se za godinu dana završi restrukturiranje firmi koje se finansiraju subvencijama iz budžeta i da se tako odredi sudbina više od 50.000 zaposlenih u takvim kompanijama, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Marko Subotić.

U IMT-u se nekada radilo u tri smjene, a 13.000 radnika sastavljalo je jugoslovenski brend – traktor IMT. Danas tek poneki radnik sastavlja traktore.

Od uspješne kompanije ostala su samo sjećanja, a ciljevi su se sveli na minimum.

“Mi težimo da naša proizvodnja ide na 200 traktora, da zaradimo platu, da platimo dobljavljačima i da državi platimo sve ono što sleduje – porezi, PDV”, kaže Miša Pavlović, predsjednik Nadzornog odbora IMT-a.

IMT je nekada proizvodio 40.000 traktora mjesečno, dok sada godišnje radnici sklope tek 600. Od giganta, došao je do kompanije koja godinama živi od subvencija.

IMT je jedna od skoro 180 kompanija koje se nalaze u procesu restrukturiranja.

Država im je dala rok da završe taj proces do jula sljedeće godine i postavila im ultimatum  – ili poslujte komercijalno, ili idete u stečaj.

U IMT-u ne žele u stečaj, već da pokrenu što više motora, ali, kako kažu, u tome ih sprečava država, koja ih koči upravo zbog restrukturiranja

“Nama su vezane ruke zato što ne možemo ništa da radimo samostalno. Sve što možemo da uradimo, moramo da tražimo od nekoga ovlašćenje da radimo”, kaže Pavlović.

Bez subvencija

Vlada od uslova koje je postavila kompanijama gubitašima neće odustati naročito poslije usvajanja mjera štednje.

Finansiranje preduzeća subvencijama iz budžeta više neće biti moguće, javio je Subotić.

“Ovakav način funkcionisanja na tržištu da se ne plaća ništa je potpuno neodrživ i za mnogo bogatije zemlje nego što je Srbija i dugovi koje građani plaćaju kroz budžet za ovih 179 kompanija iznosi 750 miliona eura”, rekao je Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija.

U Ministarstvu finansija očekuju da će jedan dio kompanija otići u stečaj, dok će se za druge već ove godine tražiti strateški partneri.

Istovremeno, država će se povući iz pojedinih javnih preduzeća koja su takođe dobijala stotine miliona eura godišnje subvencija. 

“Ovom porukom država želi da kaže da ona izlazi iz javnih preduzeća i da ona smatra da ta preduzeća imaju bolju i izvesniju budućnost u privatnom sektoru, jer se većina njihovih konkurenata nalazi u privatnim rukama”, rekao je Ljubić.

Država više ne želi da bude vlasnik rudnika Resavica, JAT-a, Galenike, kao ni Aerodroma Beograd, koji će biti dat u zakup na 25 godina.

Ipak, zbog restrukturiranja, ali i privatizacije, pojedini se pribojavaju da bi broj nezaposlenih u Srbiji mogao značajno da se uveća.

“Nažalost, većina tih radnika je odavno izgubila posao samo što jednostavno primaju platu iz budžeta.  Imajući u vidu u kakvom je stanju budžet, jasno je da je neodrživo da se u dužem vremenskom periodu nastavi finansiranje radnika za čijim poslom nema potrebe”, kazao je ekonomista Nikola Fabris.

Mjere štednje i rebalans budžeta Vlada Srbije bi trebalo da usvoji sljedeće sedmice.

Izvor: Al Jazeera