Prevara na maturi u Srbiji

Otkrivanje rezultata testa opozicija smatra skandaloznim (Tanjug)

Ministar prosvjete u Vladi Srbije Žarko Obradović izjavio je da će u utorak biti štampani novi testovi za polaganje ispita iz matematike i da će tokom štampanja u Službenom glasniku dežurati policija.

Obradović je novinarima u parlamentu rekao da će učenici u srijedu polagati tekst iz matematike jer je onaj test koji je trebalo da polažu nađen kod nekih đaka i najavio policijsku istragu koja bi, kako je naglasio, trebalo da otkrije kako se to dogodilo.

DS zahtijeva ostavku ministra

Demokratska stranka zatražila je da ministar Žarko Obradović podnese ostavku jer su se, kako tvrdi, prodavali testovi iz matematike za malu maturu.

Demokrate smatraju i da je to što su se testovi prodavali po cijeni od 2000 do 9000 dinara (približno 20 do 90 eura) “bruka i neviđen skandal” i najavljuju da će, ukoliko Obradović ne podnese ostavku tražiti od vlade da ga smijeni.

Portparol te stranke Aleksandra Jerkov i funkcioner Miodrag Stojković su na konferenciji za novinare zatražili da se tačno utvrdi kako je došlo do prodaje testova iz matematike za učenike osmog razreda.

Jerkov jer navela da DS zahtijeva od Obradovića da podnese ostavku i da, ukoliko on sam to ne uradi i ne osjeća nikakvu odgovornost, DS od Vlade Srbije traži da ga smijeni.

Ona je istakla i da je “ovo nezapamćeni skandal u našem obrazovanju” i kojim je još jednom poslala poruka svima koji vrijedno uče i pokušavaju da svojim radom postignu nešto u životu “da se rad, trud i učenje ne isplate”.

“Danas štampamo taj rezervni test i zamolili smo pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova da pomognu u obezbeđenju štampanja tog testa, kako se, eventualno, ne bi desile neke neprijatnosti. Distribucija će biti tokom popodneva i u večernjim satima”, rekao je ministar, prenosi Tanjug.

Ministarstvo je MUP-u prepustilo da utvrdi kako su testovi dospjeli u javnost i da li su falsificirani ili ukradeni.

Bez dokaza za malverzacije

On je naglasio i da, kada je riječ o testovima iz srpskog jezika, nema dokaza da su se dogodile bilo kakve malverzacije.

“Nemamo nikakvih prijava da su se bilo kakve malverzacije dogodile u vezi sa testovima iz srpskog”, rekao je Obradović i dodao da Komisija, koja je zadužena za polaganje male mature, nije dobila nijedan dokaz bilo koje nepravilnosti za srpski jezik a da se bez dokaza ne može ništa preduzeti.

Obradović je podvukao da je ovo prvi put da se pojavi test u integralnom obliku, a da je prošle godine bio u pitanju dio testa, odnosno nepotpuna stranica.

Ovo je treća školska godina u kojoj učenici koji su završili osmi razred polažu završni ispit kao uvjet za upis u srednje škole. Test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, imali su u ponedjeljak.

Osmi razred je završilo 70.385 učenika, a u srednjim školama ima mjesta za njih 80.859, prenosi B92.

Đaci za rješavanje tih testova imaju 120 minuta. Na testovima je 75 posto potpuno nepoznatih pitanja, dok će 25 posto zadataka biti djelimično poznato.

Izvor: Agencije