Deklaracija o partnerstvu Srbije i Rusije

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastat će su petak u Sočiju sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i potpisati Deklaraciju o strateškom partnerstvu dvije zemlje, kojom će, kako je saopćeno iz Kremlja, biti određeni “glavni pravci daljeg razvoja odnosa”.

Uoči susreta s Putinom Nikolić je za agenciju Itar-Tas izjavio da će Deklaracija biti “kruna zajedničkih napora u cilju aktiviranja bilateralne saradnje u svim oblastima”.

Predsjednik Srbije očekuje da će potpisivanje Deklaracije imati pozitivan utjecaj, prije svega, na ekonomsku saradnju Srbije i Rusije i da će dati podsticaj ulaganjima ruskih kompanija u privredu Srbije, piše Tanjug.

Ekonomske veze

Posebna pažnja bit će poklonjena ekonomskim vezama, trgovinskoj razmjeni i strateškim infrastrukturnim projektima, kao i koordiniranim akcijama na međunarodnoj političkoj sceni, posebno kada je riječ o pitanju Kosova, prenijela je agencija Itar-Tas.

Ministarstvo prirorodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije je uoči potpisivanja saopćilo da Deklaracija predstavlja sveobuhvatan dokument u kome je akcent stavljen na ekonomsku saradnju.

Ministar Milan Bačević je najavio da će se, po potpisivanju Deklaracije, značajno olakšati saradnja dvije države, uz istovremeno povećanje ruskih investicija i brže i lakše materijaliziranje prethodno potpisanih međudržavnih sporazuma.

Ovo je treći susret Tomislava Nikolića i Vladimira Putina.

Kupovina aviona

Aleksandar Vučić, prvi zamjenik premijera i ministar odbrane Srbije, u četvrtak je nakon sastanka s ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom rekao kako bi uskoro trebalo biti okončano i pitanje kupovine ruskih aviona i radarskih sistema.

Vučić je najavio dolazak šestočlane ekipe ruskih stručnjaka sljedeće sedmice u Srbiju, koja će razgovarati na tehničkom nivou sa domaćim stručnjacima.

Rekao je da procedura nabavke borbenih sistema zavisi i od sastanka Nikolića i Putina, kome će prisustvovati i on i Šojgu, jer je to “i političko pitanje”.

“Očekujem da sve bude u najboljem redu”, rekao je Vučić.

Izvor: Al Jazeera i agencije