Čapljinska tržnica pokretač ustanova kulture

Dok brojne kulturne institucije u Bosni i Hercegovini ili prestaju s radom, ili su pred zatvaranjem jer ih država ne finansira, u Čapljini uspješno funkcionira jedinstven model finansiranja kulture.

Naime, sredstvima od prodaje poljoprivrednih proizvoda i rente sa čapljinske Veletržnice izgrađena je umjetnička galerija, kao i Kulturni centar s mnoštvom sadržaja.

Založba „Kralj Tomislav” već 15 godina glavni je organizator brojnih kulturnih događaja u čapljinskoj općini.

Jedinstvena formula

U Kulturnom centru nalaze se umjetnička galerija, depo slika, multinamjenska dvorana, Gradska čitaonica s 15.000 knjiga, te pozorišna dvorana u izgradnji s 400 mjesta, kao i prostori za kulturno-umjetnička društva.

I sve ovo najvećim dijelom, prema riječima odgovornih u Založbi, izgrađeno je od prihoda s čapljinske Veletržnice.

„S obzirom da je vlasnik i osnivač tržnice ustanova „Kralj Tomislav”, jedan dio prihoda s tržnice se koristi upravo  za finansiranje kulture, sporta na nivou grada i šire. Razvili smo tržnicu koja posluje jako dobro”, kaže direktor Veletržnice Slavko Dodig.

Prihod tržnice u protekle tri godine u prosjeku je iznosio 350.000 eura.

„Tržnica, naravno, posluje u skladu sa zakonskim propisima. Ima svoje prihode i troškove. Pozitivan rezultat od poslovanja tržnice se usmjerava u projekte iz oblasti kulture. To jeste jedinstvena i specifična formula, koju mnogi ne shvataju, ali pokazala se dosta uspješna“, kaže direktor Založbe Stjepan Šutalo.

Iz Založbe upozoravaju na položaj u koji su dovedeni Zemaljski i Historijski muzej u Sarajevu, kao i druge kulturne institucije, za koje jednostavno nema novca u budžetu.

Model po kojem se finansira gradnja kulturnog središta u Čapljini pokazao se spasonosnim u kriznim vremenima.

Likovna kolonija

„Do sada je tako u Čapljini priređeno dvadesetak izložbi renomiranih slikara, a svake godine početkom augusta održava se likovna kolonija, gdje se okupi oko pedesetak slikara iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Rad Likovnih kolonija finansira založba „Kralj Tomislav”, a u znak zahvale, umjetnici Koloniji svaki put daruju po jednu svoju sliku”, javio je reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

Posebno su ponosni na Umjetničku galeriju „Vjeko Božo Jarak”, u kojoj je predstavljeno četrdesetak djela najvećih umjetnika regije. Tu su izložene slike, skulpture, grafike, mozaici…

„Jako zanimljiva, čak fascinantna ideja je kako je osmišljen ovaj način finansiranja kulture. Ovdje ljudi stoljećima žive od poljoprivrede, a sada je to usko povezano s umjetnošću. A umjetnost piše povijest ljudi”, kaže slikar Mišel Stojanović.

Pomoć od države iz Založbe ne očekuju, a najveća bi im pomoć, kažu, bila da im ne opstruiraju rad.

Izvor: Al Jazeera