Nikšićki rudari prekinuli štrajk

Nikšićki rudari počeli su 26. aprila štrajk u jami Biočki stan (Al Jazeera)

Grupa od 30 radnika nikšićkih Rudnika boksita prekinula je protest i napustila jamu Biočki stan u kojoj su štrajkali 17 dana, pošto su zahtjevi štrajkača uvaženi.

Izvršni direktor Rudnika boksita Milorad Ðurović kazao je u nedjelju večer da je postignut dogovor i da su svi zahtjevi štrajkača uvaženi, nakon čega su rudari napustili jamu, javlja agencija Tanjug.

On je rekao da dogovor uprave Rudnika boksita i štrajkača predviđa isplatu septembarske i dijela oktobarske zarade iz sredstava koje je odobrila Vlada Crne Gore, dok će ostale plate biti isplaćene kada mađarska firma Vagon uplati avans za isporuku rude.

Ðurović je kazao da ugovor sa Mađarima predviđa isporuku od 230.000 tona boksita, a čitav posao je vrijedan oko 5,5 miliona eura.

Radnici su kao dobar pomak ranije ocijenili naznake da bi do četvrtka mađarska firma Vagon invest uplatila znatan dio avansa ukoliko bi počela isporuka rude.

Nikšićki rudari počeli su 26. aprila štrajk u jami Biočki stan, tražeći da im se isplati sedam zaostalih plata i ponovo pokrene proizvodnja.

U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguju i tri sporne plate u vrijeme protesta ispred upravne zgrade 2010. godine, regresi i zimnice.

Izvor: Agencije