U BiH uhapšen bivši pakistanski general

Akbar je u svojoj zemlji osumnjičen za korupciju i višemilionsku pronovjeru (AFP)

Pakistanski Nacionalni biro za borbu protiv korupcije i terorizma javio je da je bivši pakistanski general i visoki zvaničnik Zahid Ali Akbar (80) uhapšen u Bosni i Hercegovini, prenijeli su pakistanski mediji.

Kako je rečeno Feni, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je 5. maja od Granične policije BiH dobila obavijest o lišavanju slobode osobe, na osnovu međunarodne potjernice Interpol – Nacionalnog centralnog biroa (NCB) Pakistana, zbog krivičnih djela korupcije i koruptivne aktivnosti.

“Osoba je privedena na Sud BiH, koji mu je odredio ekstradicijski pritvor, a o ovome je obaviješten NCB Islamabad i zatražena dostava potrebne dokumentacije”, javila je Fena.

Iz Suda BiH je agenciji Srna rečeno da je Ali Akbaru određen pritvor u trajanju od 18 dana i da ne može trajati dalje od 23. maja, odnosno do nove odluke Suda. 

Akbar je osumnjičen u svojoj zemlji za korupciju i višemilionsku pronovjeru, a iz Pakistana je pobjegao 2007,  piše Radio Pakistan na svojoj elektronskoj stranici.

Pakistan provodi aktivnosti vezane za njegovu deportaciju iz BiH.

Izvor: Agencije