Naletilić porekao optužbe na Sudu u Zagrebu

Optužnica protiv Mladena Naletilića Tute (lijevo) podnesena je 1997, a suđenje je počelo u aprilu ove godine (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta je u petak na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio optužbe da je kao komandant Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 1993. oteo Roberta Nosića u policijskoj stanici u Ljubuškom, te poticanje na ubistvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu.

Na suđenju će biti ispitano desetak svjedoka, među kojima su sudsko-medicinski vještak Josip Škavić i žrtva pokušaja ubistva Damir Brekalo, koji je kasnije osuđen zbog ratnog zločina i kaznu služi u Zenici.

Sudsko vijeće naknadno će odlučiti o prijedlogu Naletilićevog branitelja Željka Žganjera da se od MUP-a Federacije BiH pribave podaci o pripadnicima policije, koji su bili poslani da iz “duhanske stanice” u Širokom Brijegu zarobljenike odvedu u mostarsku policiju.

Optužba za zlostavljanje

Naletilić se tereti da je sa pedestak pripadnika Kažnjeničke bojne u novembru 1993. upao u policijsku stanicu u Ljubuškom, razoružao stražare i načelnika stanice kako bi Nosića, koga je smatrao odgovornim za smrt jednog pripadnika Kažnjeničke bojne, odveo u Mostar.

Nosić se kasnije vodio kao nestala osoba, iako je, prema pisanju medija, ubijen nedugo nakon otmice.

Prema optužnici, Naletilić se tereti i za zlostavljanje Brekala u duhanskoj stanici u Širokom Brijegu 1995. godine.

Optužnica je podnesena 1997, a suđenje je počelo u aprilu ove godine.

Naletilića i njegovog zamjenika Dinka Martinovića Štelu Haški tribunal osudio je na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja, te teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice od aprila 1993. do januara 1994. godine.

Nakon izdržane dvije trećine kazne, Naletilić je pušten na slobodu sredinom februara ove godine.

Suđenje u Zagrebu se nastavlja 21. maja saslušanjem prvih svjedoka.

Izvor: Agencije