Incident u Islamskoj zajednici u Srbiji

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji reagirao je na vijest o tome da je glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, sa još dvojicom saradnika, pretukao smijenjenog direktora Ureda za hadž Bekira Makića, što je izazvalo veliku medijsku pažnju u regiji.

„Mešihat IZ-a u Srbiji izražava zgroženost zbog činjenice da su pojedinci i pod ahmedijom, uz pomoć svojih političko-medijskih mentora i korumpiranih ljekara, spremni ići tako daleko simulirajući povrede i šireći neistine. Nije istina da je Bekir Makić pretučen u prostorijama Mešihata. Istina je da je zbog finansijskih i drugih malverzacija oko organizacije hadža suspendovan sa pozicije uposlenika u Islamskoj zajednici“, kaže se u saopćenju Informativne službe Mešihata, objavljenom u četvrtak, a nakon izjave Makića da ga je pretukao glavni muftija Muamer ef. Zukorlić.

Mešihat IZ-a u Srbiji je na vanrednoj sjednici održanoj u srijedu suspendirao Makića sa mjesta uposlenika i svih pozicija u Islamskoj zajednici (IZ) do okončanja disciplinskog postupka.

„Razlog za donošenje ovakve odluke leži u činjenici da je Bekir Makić zloupotrijebio položaj rukovodioca Ureda za hadž Mešihata time što je nelegalno, u svojstvu privatnog poduzetnika, osnovao Turističku agenciju ‘Sanjak Travel’, preko koje je, mimo propisa i saglasnosti organa Islamske zajednice, u dva navrata organizovao hadždž“, kaže se u saopćenju Informativne službe Mešihata.

Bekir Makić je, također, odbio izvršiti primopredaju dužnosti rukovodioca Ureda, sa koje je nedavno smijenjen, što ukazuje na osnovanost informacije da je vršio finansijske i druge malverzacije kroz organizaciju hadždža, kaže se dalje u saopćenju.

Ovoj odluci prethodila je konstatacija Mešihata da „neskriveno, već duže vrijeme, Bekir Makić vrši antiustavne i destruktivne djelatnosti u Islamskoj zajednici“.

Napad na Makića

Istog dana Makića je, kako javlja Anadolija, pretukao glavni muftija IZ-a u Srbiji Muamer ef. Zukorlić.

“Ovaj fizički napad je pokušaj da se spriječi inicijativa za pomirenje dvije islamske zajednice koje djeluju u Srbiji”, rekao je Makić.

On je objasnio da su ga u srijedu Zukorlić i njegovi saradnici pozvali na sastanak. Tamo su bili i Samir Škrijelj i Rešad Plojović, Zukorlić mu je prijetio, a potom ga i fizički napao, kaže Makić za Anadoliju.

„U momentu dok sam ja sjedio on je skočio i svom snagom me stegao za vrat, te me bacio na patos. Došlo je do oštećenja gornjeg dijela kičme i nosim kragnu od gipsa. Osjećam bol u lijevom dijelu vrata.“

U Zdravstvenom centru u Novom Pazaru potvrđeno je da se Makić javljao ljekaru i da su mu konstatirane povrede nagnječenja glave i vrata.

Bekir Makić je ovaj napad prijavio je policiji, ali je dežurni tužilac odbio pokretanje postupka.

“Dežurni tužilac Relja Petrović se izjasnio da nema elemenata za pokretanje krivičnog i prekršajnog postupka i lice koje je prijavilo napad je uputio na privatnu tužbu”, saopćeno je iz novopazarske policije, navodi Anadolija.

Bekir Makić je profesor medrese Gazi Isa-beg i važio je za jednog od prvih saradnika Muftije Zukorlića. 

Izvor: Agencije