Thaci: Srbima prava u okviru Ustava Kosova

Premijer Kosova Hashim Thaci izvjestio je u parlamentu Kosova o briselskom sporazumu s Beogradom. Rekao je da to možda nije idealno rješenje, ali u ovom trenutku je – najbolje moguće. Sporazum kaže, jamči suverenitet na cijelom teritoriju Kosova – bit će jedinstvena carina i granična policija. Pozvao je Srbe sa sjevera da se ne boje ovog dogovora, jer je to i u njihovu interesu. Srbi sa sjevera, kako je rekao, imaće prava u okviru kosovskog Ustava.

Takodje, u Srbiji je sporazum dobio potporu dvije najveće stranke vladajuće koalicije –  Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije. O sporazumu će se u ponedjeljak izjasniti Vlada, a slijedećih dana i zastupnici Skupštine Srbije

Prvi korak

“Proces normalizacije završit će formalnim priznanjem Kosova od Srbije”, tvrdi Thaci, a sporazum je nazvao samo prvim korakom.

Pozvao je Vladu i Parlament da ovom dogovoru s Beogradom daju potporu.

“Naš Ustav će se poštovati na cijeloj teritoriji naše države. Pet godina nakon proglašenja nezavisnosti, uklonili smo utjecaj Republike Srbije na sjeveru Kosova. Srbija je potpisala dogovor i uz pomoć naših partnera, Evropske unije i SAD-a, zadržali smo karakter unitarne države sa jedinstvenom carinom, graničnom policijom i snagama sigurnosti. Na ovaj način osigurali smo nadležnost i upravljanje našom državom na cijeloj njenoj teritoriji”, rekao je Thaci.

Kosovski premijer je pročitao i komentarisao svaku od 15 tačaka sporazuma, tvrdeći da “nijedna od tačaka ne dovodi u pitanje teritorijalnu cjelovitost zemlje”.

Predstavnici poslaničkih grupa Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova su dali podršku sporazumu, dok je lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti izrazio duboko neslaganje sa tekstom sporazuma, ističući da je ovo najgora stvar koja se mogla dogoditi. 

Osim pokreta Samoopredjeljenje, sve ostale političke partije i poslaničke grupacije su podržale sporazum.

Članice vladajuće koalicije u Srbiji izrazile su u nedjelju podršku prijedlogu briselskog sporazuma, uz ocjenu da se njime ne priznaje nezavnost Kosova i da je to maksimum koji se u ovom trenutku mogao postići.

Naprednjaci u Srbiji ne isključuju referendum o briselskom sporazumu.

Srpska napredna stranka donijela je na sednici Glavnog odbora odluku da njeni članovi u Vladi Srbije podrže prijedlog sporazuma iz Brisela.

Moguć referendum

Predsjednik Naprednjaka Aleksandar Vučić, izjavio je nakon sjednice Glavnog odbora stranke, da su, ukoliko se ne uspostavi jedinstvo naroda o ovom pitanju, moguća druga rješenja pa i referendum.

Vučić je ponovio da sporazum ne priznaje nikakvu nezavisnost Kosova, kao i da je u datim okolnostima to najviše što je moglo da se učini. 

On je napomenuo da su Srbi južno od Ibra zadovoljniji sporazumom nego Srbi na sjeveru, ali da znaju da će SNS uvijek štititi njihove interese.

Vučić je dodao da niko ne može da kaže da je sporazum katastrofalan i da je spreman da razgovara sa svima u opoziciji, ali ne i sa onima koji uslovljavaju.

Predsjedništvo Socijalističke partije Srbije jednoglasno je podržalo parafiranje prvog sporazuma o normalizaciji, odnosno, kako je izjavio predsjednik stranke i premijer Srbije Ivica Dačić – o omekšavanju odnosa Beograda i Prištine.

Dačić je naglasio da je u pitanju prvi sporazum i da su, tek, na dnevnom redu važne teme, kao što je status Srpske pravoslavne crkve, vjerskih i kulturnih objekata, povratak raseljenih, pitanje imovine, itd.

Sporazum sa Srbijom, biće i tema večerašnje vanredne sjednice kosovskog parlamenta. Kosovski premijer HashHim Thaci, koji je sazvao sjednicu, pozvao je i Srbe sa sjevera Kosova da prihvate dogovor, naglasivši da je on u njihovom interesu.

Za potpisivanje sporazuma, Thaciju je neophodna prethodna podrška parlamenta. Na samom Kosovu, opozicija je oštro kritikovala sporazum sa Beogradom, ocjenjujući da samo Kosovo pravi ustupke i da se stvaraju novi politički problemi.

Sjednica SNS-a

O sporazumu iz Brisela raspravlja i Glavni odbor najveće partije u Srbiji  – Srpske napredne stranke. Sjednica je počela u 10 sati, a na prijedlog lidera stranke Aleksandra Vučića  – od samog početka je zatvorena za javnost. Odluke će novinarima biti prenijete po njenom završetku.

Nakon završetka sjednice Predsjedništva Socijalističke partije Srbije, Ivica Dačić je rekao da je sporazum iz Brisela maksimum koji je srpska strana mogla da ostvari u ovom trenutku i da je dijalog sa Prištinom vođen u nevjerovatno teškim uslovima i pod velikim pritiscima.

„Ako budu napadnuti Srbi, Srbija će regovati“, rekao je Dačić i dodao da Srbiji ne treba Kosovo u mitovima, već „nama trebaju Srbi“.

Grupa građana iskoristila je u nedjelju Beogradski maraton i prisustvo premijera Ivice Dačića da izrazi nezadovoljstvo prijedlogom briselskog sporazuma o sjeveru Kosova

Na samom početku sportske manifestacije, manja grupa građana skandirala je “Izdaja, izdaja” i “Ne damo Kosovo”, a na to su im okupljeni uzvratili skandiranjem “maraton, maraton”.

Potom je, tokom šetnje poslije starta maratona, jedan građanin prišao premijeru i upitao ga “da li mirno spava”, na šta je Dačić odgovorio potvrdno.

‘Pa da plačemo’

“A, da li biste više voleli da ih proteraju (Srbe sa Kosova), pa da onda plačemo, vi volite da ih proteraju, pa da plačete za njima. Ti više voliš Srbiju od mene?”, upitao je Dačić nezadovoljnog građanina.

Premijer je naglasio da će sve uraditi da spase Srbe na Kosovu, a na pitanje da li skupština može da ne prihvati parafirani sporazum, premijer je odgovorio potvrdno.

“Ako skupština misli drugačije, ako narod misli drugačije, neka bude”, rekao je Dačić. 

On je po završetku tog razgovora rekao Tanjugu da mu je drago što mu je taj građanin “u lice kazao šta misli”.

“Pitao me je kako spavam, a ja sam mu odgovorio što me to pitaš”, rekao je kratko premijer i nije želio da komentariše polemiku koju je vodio sa tim građaninom.

“Na maraton sam došao na molbu (bivšeg košarkaškog reprezentativca) Saše Đorđevića, kako bi ga otvoro, iako su u žiži bitna i stresna politička događanja. Iako mi prete, došao sam prošetati gradom, pred 20.000 ljudi. Ovoga je bilo i bit će. Važno je da narod nije reagovao na to i da su skandirali maratonu. Ovo nije mjesto za političke prepirke, nego sportski događaj”, izjavio je Ivica Dačić za Blic nakon incidenta na otvorenju Beogradskog maratona.

Na završtku Trke zadovoljstva grupa učesnika protrčala je kroz cilj sa transparentom na kojem je pisalo “Ne damo Kosovo”, a čuli su se i povici sa istom porukom.

Tradicionalni 26. Beogradski maraton održan je uz učešće oko 13.000 maratonaca i rekreativaca, i poruku premijera Srbije Ivice Dačića da je ta sportska manifestacija od posebnog značaja za promociju zemlje.

Promocija zemlje

Znak za početak ispred crkve Sv. Marka u 10. Sati dali su, pored premijera, i predsjednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić, šef Misije EU u Srbiji Vincent Degert i proslavljeni američki atletičar Carl Lewis, koji je promoter beogradskog maratona.

“Maraton potreban državi i narodu. Svaki ovakav događaj treba koristiti za promociju zemlje”, rekao je Dačić novinarima po okončanju Trke zadovoljstva.

On je dodao da bi država i ubuduće trebalo da podržava ovakve manifestacije.

U maratonu i polumaratonu učestvovalo oko 2.800 takmičara, dok je u Trci zadovoljstva učestvovalo preko deset hiljada rekreativaca.

Pobijedio je kenijski atletičar Edvin Kiplagat Kiptum. On je stazu od 42.195 metara pretrčao u vremenu 2:19,33 sata.

Izvor: Agencije