Fule podnosi izvještaj o Srbiji

U izvještaj će biti uvršen i pregled dijaloga Beograda i Prištine (AFP)
U izvještaj će biti uvršen i pregled dijaloga Beograda i Prištine (AFP)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule podnosi u utorak u Strasbourgu izvještaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, dok će Evropski parlament (EP) u srijedu raspravljati o prijedlogu rezolucije o Srbiji.

Kako je najavljeno u Briselu, Fule će članovima kolegijuma Evropske komisije popodne predstaviti izvještaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji u posljednjih šest mjeseci.

Spor sa Kosovom

U izvještaj će, kako Tanjug saznaje, biti uvršten i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog mjeseca okončan bez dogovora o stepenu autonomije za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

Dan kasnije poslanici Evropskog parlamenta će diskutovati o prijedlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvjestilac EP-a za Srbiju Jelko Kacin.

Kacinov predlog rezolucije, u kome se Vijeće Evrope poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju EU-u “čim se za to steknu uslovi”, već je usvojen u vanjskopolitičkom komitetu EP-a i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmjena.

Oba izvještaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU-a o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega će oni odlučiti da li je Srbija ispunila uslove za datum.

Izvor: Agencije


Povezane

Štefan Fule u Sarajevu poručio da bez provedbe presude Sejdić-Finci evropski put Bosne i Hercegovine bit će zamrznut. Iz Berlina Skypom uživo, Bodo Webber, politički analitičar iz Vijeća za demokratizaciju politike, komentira upozorenja Komesara Evropske unije za proširenje.

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule stigao je u Sarajevo kako bi još jednom upozorio političke predstavnike u BiH da što prije provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. U pratnji eksperata Vijeća Europe i Venecijanske komisije, cijeli dan trajale su konzultacije s liderima vodećih stranaka, ne bi li se došlo […]

U Sarajevo je doputovao komesar Evropske unije za proširenje Štefan Fule. Došao je još jednom upozoriti političke predstavnike u BiH da što prije provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. U pratnji eksperata Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, cijeli dan traju konsultacije s liderima vodećih stranaka, ne bi li se došlo do […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO