Fule podnosi izvještaj o Srbiji

U izvještaj će biti uvršen i pregled dijaloga Beograda i Prištine (AFP)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule podnosi u utorak u Strasbourgu izvještaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, dok će Evropski parlament (EP) u srijedu raspravljati o prijedlogu rezolucije o Srbiji.

Kako je najavljeno u Briselu, Fule će članovima kolegijuma Evropske komisije popodne predstaviti izvještaj o unutrašnjim reformama, regionalnoj saradnji i naporima na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji u posljednjih šest mjeseci.

Spor sa Kosovom

U izvještaj će, kako Tanjug saznaje, biti uvršten i kratak pregled toka dijaloga Beograda i Prištine, koji je ranije ovog mjeseca okončan bez dogovora o stepenu autonomije za zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova.

Dan kasnije poslanici Evropskog parlamenta će diskutovati o prijedlogu rezolucije o Srbiji, koji je sastavio izvjestilac EP-a za Srbiju Jelko Kacin.

Kacinov predlog rezolucije, u kome se Vijeće Evrope poziva da Srbiji da datum početka pregovora o pridruživanju EU-u “čim se za to steknu uslovi”, već je usvojen u vanjskopolitičkom komitetu EP-a i očekuje se da bude izglasan bez značajnijih izmjena.

Oba izvještaja su uvertira za 22. april, kada će visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton detaljno informisati šefove diplomatija zemalja članica EU-a o dijalogu Beograda i Prištine, nakon čega će oni odlučiti da li je Srbija ispunila uslove za datum.

Izvor: Agencije