Godišnjica prvih protesta protiv Miloševića

Prije 22 godine u centru Beograda održane su prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića.

Bila je to pobuna i protiv uređivačke politike državne televizije. 9. mart postao je simbol opozicione borbe tokom 90-ih godina. Demonstracije su ugušene tenkovima.

Vuk Drašković, čovjek koji je izveo na ulice desetine hiljada ljudi, kako bi srušili režim, Miloševića danas se zalaže za Srbiju u EU, izvještava Đorđe Kostić. Bitka za Evropu, kaže, počela je 9. marta.

Miting protiv petokrake

“Mora se znati da se prva najdramatičnija i prekretna bitka za Srbiju u Evropi za Srbiju na Zapadu odrigrala baš na ovom našem trgu, trgu Slobode 9. marta 1991. godine”, govori Vuk Drašković, lider SPO.

Pod sloganom Miting protiv petokrake, održane su prve masovne demonstracije protiv Miloševića.

Policija je zabranila protest, a i pored toga u centru Beograda okupilo se najmanje 100 hiljada ljudi.

Demonstranti su rastjerivani vodenim topovima, suzavcima i gumenim mecima. Devetog marta ubijeni su policajac i 17-godišnji maturant.

Demonstracije su u ugušene u trenutku kada je vlast na ulice izvela tenkove 9. marta uhapšen je Vuk Drašković, a zabranjen je rad televizije Studio B i Radija B92.

Beograđani smatraju da bi Srbija odavno bila dio evropske porodice, da je prije 22 godine srušen Milošević. Za njih je 9. mart simbol jake opozicije koje danas skoro da nema.

Svetlana Radišić, stanovnica Beograda, kaže: “Im,a ali to je nešto, malo manje kao pre 22 godine, jel vas to brine me”, a Goran: “Brine me što je nema. Da li će biti drugačije to ne znam”, dok Milorad Lončar smatra: “Sve je to nestalo.”

Danas najača opoziciona Demokratska stranka suočava se sa osipanjem opštinskih odbora, ali i blokadom računa. Analitičari kažu da opozicija postoji samo da bi preživjela, a suprotstavljanja vlastima skoro da nema.

Dio dekora

Opozicija kakva je bila 9. marta, prema mišljenju Dejana Vuka Stankovića, neće se skoro ponoviti.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže: “Stranke koje su zauzele tu opozicionu poziciju mogu ostati deo nekog dekora u parlamentu i nužni deo političkog života, ali bez nekih suštinskih promena, bilo u pristupu politici, bilo u pogledu kadrova, sumnjam da mogu da obnove onu energiju kakvu je imala opozicija 9. marta.”

Deveti mart postavio je model borbe protiv Miloševićevog režima, koja je trajala sve do Petooktobarske revolucije 2000. godine kada je srušen sa vlasti.

Izvor: Al Jazeera