Mrkić: Cilj je odustati od tužbi za genocid

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić, koji boravi u prvoj službenoj posjeti Zagrebu,  nagovijestio je povlačenje međusobnih tužbi za genocid, koje su podigle Hrvatska i Srbija.

To, međutim još nije dogovoreno, ali jeste nova mješovita komisija, koja bi se trebala baviti rješavanjem otvorenih pitanja, javila je iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

“Idemo ka tome da se odustane od tužbi za genocid…Normalno da nam je to cilj”, rekao je Mrkić, ali i dodao da je potrebno preći određeni put prije nego što se to desi.

U međuvremenu, Hrvatska i Srbija dogovorile su osnivanje još jedne mješovite komisije, koja će se baviti rješavanjem problematike nestalih lica iz rata u Hrvatskoj, te procesuiranjem ratnih zločina.

Mrkić i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić dogovorili su i nastavak saradnje na pograničnim projektima, te jačanje položaja manjina u obe zemlje.

Put ka Evropskoj uniji

Govorilo se i o evropskoj perpektivi Srbije. Pusić je poručila da Srbija treba dobiti datum početka pregovora.

Mrkića su primili i hrvatski predsjednici države i Sabora – Ivo Josipović i Josip Leko, dok se s hrvatskim premijerom Mrkić nije sastao.

Ranije su se premijeri Hrvatske i Srbije Zoran Milanović i Ivica Dačić dogovorili u Beogradu da se aktivira rad zajedničkih komisija koje bi se bavile različitim problemima poput izbjeglica, procesuiranja ratnih zločina, granica, tužbi, nestalih, ali i penzija, imovine preduzeća i sukcesije.

Kad je riječ o pitanju broj jedan iz prošlosti – tužbama, čije je rješavanje zakazano za 2014. godinu, kada počinje rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, Dačić je poslije susreta s Milanovićem rekao da za rješavanje tog pitanja ne bi trebalo čekati 2014. godinu.

Kad su razgovarali u Beogradu, ipak, kako tvrde, nije bilo riječi o rješavanju pitanja tužbi.

Pusić je, međutim, više puta isticala da je potrebno “racionalno” rješavati to pitanje.

“Jedna od tema je ljudska i emotivna koju treba riješiti, a to je pitanje nestalih”, rekla je i dodala da, ako to prioritetno pitanje bude riješeno, Hrvatska i Srbija mogu ići dalje.

Mrkić i Pusić sastajali su se više puta na marginama međunarodnih sastanaka i skupova.

Izvori: Al Jazeera i agencije