Oglasi

Srbija: Hrvatska treba prva povući tužbu

Premijeri Milanović i Dačić razgovarali su u Beogradu o međusobnim optužbama Srbije i Hrvatske za genocid.
Hrvatski premijer pri povratku iz Beograda istakao da je posao Vlade da "ruši zidove, bez obzira tko ih je sagradio"AFP/ Getty

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je kako očekuje da u procesu eurointegracija i normalizacije odnosa Srbije i Hrvatske Zagreb učini prvi potez i da povuče tužbu za genocid.

"Hrvati su nas prvi tužili i normalno bi bilo, ako težimo svi zajedno ući u Evropsku uniju, da povuku prvi potez i od toga odustanu", rekao je Mrkić u intervjuu Večernjim novostima, odgovarajući na pitanje hoće li susret premijera Zorana Milanovića i Ivice Dačića pomaknuti stvari s mrtve tačke u vansudskom dogovoru u vezi sa međusobnim tužbama za genocid.

Mrkić je ocijenio da ima osnova za optimizam u pogledu odnosa u regiji i procesa eurointegracija, u kojem je Srbija pred velikim izazovima u vezi s dijalogom s Prištinom i odnosima sa susjedima.

"Kad uzmemo u obzir sve što je do sada urađeno, mislim da ima osnova za optimizam. Bitno nam je da ti pregovori (s EU-om) započnu, ali ne smijemo pasti u klopku i obećavati rokove koji nisu sto posto sigurni. Poruke koje stižu iz Berlina nisu ohrabrujuće, ali niko ne očekuje da ćemo pet minuta nakon Hrvatske biti primljeni u EU. Kao i svi ostali kandidati, mi ćemo pregovarati o članstvu godinama", ocijenio je on.

Njegov je stav i to da je Vlada Srbije dala velik doprinos poboljšanju odnosa u regiji.

"Ova Vlada je učinila mnogo na poboljšanju odnosa u regionu i tim pravcem će i nastaviti. Sreo sam se sa svim kolegama iz susednih zemalja, s nekima i po nekoliko puta. Ima mnogo toga što se konkretno radi na planu saradnje, ti rezultati su sve vidljiviji i biće ih sve više", najavio je Mrkić.

'Rušenje zidova'

Hrvatski premijer Zoran Milanović je još jednom u četvrtak objasnio razloge svoje posjete Srbiji, ističući da je posao Vlade da "ruši zidove, bez obzira na to tko ih je sagradio".

"Išao sam u Beograd, jer je bilo krajnje vrijeme da prekinemo taj zid šutnje. Kako je do njega došlo i kako je nastao, to me nije zanimalo. Moj posao i naš posao je da rušimo zidove tamo gdje ih možemo srušiti, bez obzira tko ih je izgradio. U interesu mira i stabilnosti te poslovnom interesu naših tvrtki idemo gdje god možemo, na istok, zapad, sjever i jug, sasvim svejedno, razgovaramo s kim god možemo razgovarati", poručio je Milanović na početku sjednice Vlade.

Milanović i premijer Srbije Ivica Dačić razgovarali su u srijedu u Beogradu, na svom prvom radnom sastanku od formiranja nove Vlade Srbije u maju prošle godine, o otvorenim pitanjima između dviju zemalja, poput pitanja izbjeglica, raseljenih, stanarskih prava, procesuranja ratnih zločina, granica i međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde, te ekonomskim pitanjima i evropskim integracijama. Do sastanka je došlo na inicijativu premijera Milanovića.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.