Poziv Nikoliću da se odrekne četništva

Titula četničkog vojvode Tomislavu Nikoliću dodijeljena je 1993. godine na Romaniji (AFP)

Skupina nevladinih udruženja u Srbiji zatražila je u petak od predsjednika Tomislava Nikolića da se odrekne titule četničkog vojvode, ocijenivši da bi to bilo od velikog značaja za Srbiju i srpski narod.

U otvorenom pismu 11 nevladinih udruženja podsjeća se da  je titula četničkog vojvode Nikoliću dodijeljena 1993. godine na Romaniji. Iako ta titula, po mišljenju udruženja, “nema nikakvu vrednost, niti smisao”, odricanje od nje bilo bi, smatraju “od velikog značaja za Srbiju i srpski narod i njihove odnose s drugim narodima i državama”.

Kako izvještavaju beogradski elektronski mediji, nevladina udruženja ukazuju da je osnovni uzrok svih sadašnjih teškoća Srbije njena nesposobnost da se odlučno distancira od devedesetih godina, da istinski raskine s mitovima i zabludama jednog doba u kojem je došla u sukob s cijelim svijetom.

Hod unatrag

“Ako se ta tendencija kretanja unatrag hitno ne zaustavi, treba se bojati da će se Srbija ponovo suočiti s teškim iskušenjima”, navodi se u pismu predsjedniku Srbije i dodaje da Nikolić “nije jedini, ali je najpozvaniji” da se suprotstavi tom hodu unatrag.

“Uvek je gest prve ličnosti u državi bio primer za ugled, a vaš simboličan raskid s prošlošću bio bi ohrabrenje za mnoge druge koji to isto žele da učine, ali ne znaju kako će društvo na to gledati”, poručila su udruženja u otvorenom pismu Nikoliću, uz napomenu kako “veruju da se ni sam Nikolić ne ponosi tom epizodom svog života”.

“Fenomen četništva u Srbiji će, u najmanju ruku, ostati diskutabilan i kontroverzan dok o njemu, a naročito o neočetništvu iz devedesetih godina, najbliži susedi Srbije misle sve najgore”, tvrde nevladina udruženja u pismu Nikoliću i dodaju kako je “veći broj pripadnika neočetništva završio na raznim sudovima pod optužbama za ratne zločine, bacivši tako ljagu na sve nas”.

Javno odricanje

“Ni Srbiji ni Vama taj teret nije potreban. Mi ćemo svakako, kao narod, biti večno odgovorni za zločine koje su naši sunarodnici počinili, ali i sebi i drugima dugujemo bar to da stvari nazovemo pravim imenom i da za sva vremena raskinemo s onim što nas je osramotilo pred svetom”, navodi se u pismu 11 nevladinih udruženja Tomislavu Nikoliću.

Podsjećajući Nikolića kako je nekoliko puta rekao da želi biti predsjednik svih građana Srbije, udruženja su istakla da on to ne može biti sve dok nosi titulu četničkog vojvode i dok je se javno ne odrekne.

Otvoreno pismo Nikoliću potpisali su Savez antifašista Srbije, Helsinški odbor za ljudska prava, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava, skupina Spomenik, predsjednik političkog vijeća 4. Vojvođanske konvencije Živan Berisavljević, Odbor pravnika za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond Biljana Kovačević Vučo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Centar za euroatlatnske studije.

Ured predsjednika Srbije još nije reagirao na pismo.

Izvor: Agencije