Hrvatska: Smanjenje plata javnim radnicima

Hrvatski premijer Zoran Milanović u intervjuu za televiziju RTL najavio je smanjenje bruto plata za tri posto za sve zaposlene u javnom sektoru, te kazao kako su alternativa otkazi.

Milanović je u utorak objasnio da su iz tog rebalansa budžeta izuzeti učitelji i nastavnici u osnovnim srednjim školama, kojima će koeficijent biti povećan.

Premijer Hrvatske je rekao i da očekuje solidarnost sindikata s takvom odlukom.


Ivan Miloloža o smanjenju plata u Hrvatskoj 

Boris Pleša, predsjednik sindikata Državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske, kazao je za Al Jazeeru da Vlada pokušava apelirati na savjest sindikata, “a zaboravlja da smo prevareni i dovedeni u zabludu i pitanje je ima li smisla pregovarati o bilo čemu”.

‘Nepravedna odluka’

On je kazao kako je poznato da su u augustu prošle godine sindikati potpisali ugovor da im država ne smanjuje plate i ne dovodi u pitanje radna mjesta.

Pleša je rekao da ostaje da se vidi kako će reagirati svi sindikati koji su potpisali kolektivni ugovor.

Dodao je kako je normalno da su nastavnici i profesori izuzeti iz rebalansa budžeta, jer su oni izgubili dodatke od tri, pet, sedam i devet posto tokom protekle godine.

“Odluka sa pravne strane nije bila uredu, ovo nije ništa drugo već vraćanje u prethodno stanje”, kazao je on.

“Mi smo jednostavno zbunjeni, prevareni i ne znamo što će se dogoditi sutra, prekosutra, dovedeni smo u situaciju totalnog kaosa i svaki dan očekujemo nešto novo”, rekao je Pleša.


Boris Pleša o smanjenju plata u javnom sektoru

On je kazao kako odluka Vlade nije pravedna prema sindikatima javnih radnika, koji su dali doprinos u borbi protiv krize.

‘Očekivan potez’

Predsjednik vijeća članica Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Miloloža, rekao je za Al Jazeeru da je potez Vlade očekivan.

Rekao je da poslodavci žive od onoga što stvore, dok je pozicija Vlade i države pomalo drugačija.

Miloloža je istakao da su Hrvatskoj bile nužne reforme, zbog naslijeđa ogromnog administrativnog aparata.

“Više se, jednostavno, nije moglo. Doduše, to se moglo napraviti znatno ranije”, rekao je on.

“Kažu da je uvijek bolje ikad, nego nikad”, kazao je Miloloža, te dodao da će učinak ukupnih ušteđenih sredstava biti ogroman.

Izvor: Al Jazeera