Mladen Naletilić Tuta stigao u Split

Naletilića i njegovog zamjenika Dinka Martinovića Štelu, Haški tribunal osudio je na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima (EPA)

Mladen Naletilić Tuta, ratni komandant Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojeg je Haški tribunal (ICTY) osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima, stigao je u ponedjeljak navečer u Hrvatsku.

Kako su izvijestili hrvatski mediji, Naletilić je stigao u Split redovnom avionskom linijom iz Rima u 19.30 sati.

Na splitskom aerodromu dočekali su ga članovi porodice, suborci i prijatelji, a Naletilić se suzdržao od bilo kakvih komentara za novinare.

Naletilića i njegovog zamjenika Dinka Martinovića Štelu, Haški tribunal osudio je na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice od aprila 1993. do januara 1994. godine.

Naletilića je Haški sud 2003. godine proglasio krivim, a u zatvor u Rimu na dalje odsluženje kazne premješten je 2008.    

Pet godina zatvora prije puštanja zbog zdravstvenih razloga, Naletilić je odslužio u rimskom zatvoru Rebibia. Nakon puštanja, protjeran je iz Italije i vraćen u Hrvatsku.

Puštanje na slobodu

Naletilić je odslužio dvije trećine dosuđene kazne, a Haški sud uobičajeno pušta na slobodu svoje osuđenike nakon što toliko odsluže, pišu agencije.

Njegova advokatica Višnja Drenški Lasan rekla je da je Naletilić pušten na privremenu slobodu nakon izdržane dvije trećine kazne i to, prema odluci predsjednika ICTY-ja, prenosi Hrvatska televizija (HTV).   

Dinko Martinović Štela je iz italijanskog zatvora pušten prošle godine.

Naletilić i Martinović uhapšeni su godine 1997. godine  u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak.

Martinović, zapovjednik Antiterorističke postrojbe Mrmak iz sastava Kažnjeničke bojne, u Hag je prebačen 9. augusta 1999, a Naletilić 21. marta 2000. godine.

Martinović je u januaru 2012. godine pušten iz italijanskog zatvora, da bi u martu bio uhapšen na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, jer je Županijski sud u Zagrebu izdao potjernicu zbog sumnje na pokušaj ubistva.

Nakon žalbe ukinut mu je pritvor.

Izvor: Agencije