Evropski parlament sprema rezoluciju o BiH

Doris Pack je predstavila nacrt rezolucije u kojoj se upozorava da bi BiH mogla dodatno zaostati za zemljama regije (EPA)

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta (EP) za Bosnu i Hercegovinu Doris Pack predstavila je Nacrt rezolucije o Bosni i Hercegovini, u kojem se ukazuje na političke, ekonomske i ostale probleme u zemlji i upozorava na to da bi Bosna i Hercegovina mogla dodatno zaostati za zemljama regije, prenosi Srna.

U dokumentu se izražava zabrinutost zbog “nedostatka zajedničke vizije o općem pravcu države, što prijeti daljim zaostajanjem Bosne i Hercegovine za zemljama regiona”.

Politički lideri u Bosni i Hercegovini pozvani su da sarađuju i da se fokusiraju na primjenu mape puta iz dijaloga na visokom nivou s Evropskom komisijom (EK), kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) stupio na snagu. Tada bi Bosna i Hercegovina mogla podnijeti kredibilnu prijavu za članstvo u Evropskoj uniji (EU), navodi se u nacrtu rezolucije, o kojoj će, kako se očekuje, EP glasati na aprilskom zasjedanju.

U dokumentu je pozdravljen napredak postignut u prvoj polovini 2012. godine, a posebno usvajanje važnih zakona o popisu stanovništva i sistemu državne pomoći, te budžeta za 2011, 2012. i 2013. godinu.

Pomoć u poduhvatu

U nacrtu rezolucije ponovljena je potreba za pojednostavljenjem strukture Federacije Bosne i Hercegovine, koja se, kako se ističe, još temelji na vašingtonskom sporazumu iz 1994. godine, te se podstiče specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen da pomogne ovom entitetu u tom poduhvatu.

Pozivaju se svi nadležni organi da osiguraju uspostavljanje nezavisnog, nepristrasnog i efikasnog pravosudnog sistema i provedu strategiju reforme pravosudnog sektora, kao i svih preporuka EU-BiH strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

EP “poziva vlasti u Bosni i Hercegovini da ostvare napredak u reformi javne administracije i pojačaju administrativne kapacitete na svim nivoima vlasti koji sarađuju s EU-om”, piše u dokumentu.

U nacrtu rezolucije apelira se na sve nivoe vlasti da vode održivu i zdravu fiskalnu politiku, te da se unaprijedi sistem obrazovanja i obrati pažnja na potrebe tržišta rada.

U tekstu se pohvaljuje miran način na koji su provedeni posljednji lokalni izbori, ali se naglašava da se izborni sporovi kakvi su se desili u Mostaru i Srebrenici ne trebaju ponavljati u budućnosti.

Na kraju dokumenta Bosna i Hercegovina je dobila pohvale zbog “konstruktivne uloge” u regionalnoj saradnji, a njene vlasti su pozvane da se pripreme za ulazak Hrvatske u EU.

Apelirano je i na to da Bosna i Hercegovina “dozvoli ulazak stanovnika Kosova” na svoju teritoriju.

Izvor: Agencije