Javni sektor Srbije na udaru mjera štednje

Od obrazovanja, preko državne administracije, do javnih preduzeća – javni sektor Srbije prvi je na udaru mera štednje predviđenih budžetom za sledeću godinu.

Predložene mere Jasna Janković doživljava kao zvono za uzbunu. Ceo svoj radni vek provela je u prosveti, u kojoj, kao i svuda u javnom sektoru, osetnijeg povećanja plata neće biti.

“Da prvo razjasnimo – mi pripadamo javnom sektoru, ali što se tiče plata, prosvetni radnici su ispod republičkog proseka. Za razliku od drugog dela javnog sektora, gde su plate 26,6 odsto veće. To da malo demistifikujemo stvar ko smo i gde smo u odnosu na ostale”, kaže Jasna Janković iz Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Budu li mere štednje, predviđene budžetom za 2014. godinu, usvojene, u škole neće ušetati ni jedan novi profesor, jer u javnom sektoru Srbije zapošljavanja neće biti, izveštava iz Beograda reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić. 

Kupovina radnog mjesta

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić je neumoljiv – armija od oko 750.000 zaposlenih u javnom sektoru ne sme da dobije ni člana više bez posebnog odborenja Vlade.

U suprotnom, slede kazne – između 4.000 i 17.500 evra za institucije, odnosno 260 do 17.5.000 evra za odgovorne osobe.

Poslednji zvanični podaci o ukupnom broju zaposlenih u odnosu na javni sektor kažu da na 10 zaposlenih svaki četvrti prima platu iz budžeta.

Rad u javnom sektoru za veliki broj ljudi, kažu analitičari, ostvarenje je sna, jer su, u odnosu na privatni, tamo plate i za 30 odsto veće. Za radno mesto ljudi su spremni i da plate.

“Znači, vi platite da biste se zaposlili. Možda je to najbolja ilustracija o tome kakav je položaj radnika u privatnom i javnom sektoru i zašto svi hoće, kada pitate mlade, svi hoće da se zaposle u državnoj službi, jer otprilike tu važi pravilo – radio ne radio, svira ti radio ili lezi lebu da te jedem”, kaže ekonomski analitičar Mijat Lakičević.

Možda će manje svirati radio, budu li poslanici Skupštine Srbije usvojili predlog budžeta sa pratećim merama štednje. No, zato će se, uvereni su u Ministarstvu finansija, u državnu kasu uliti ušteda od 456 miliona evra.

Izvor: Al Jazeera