Završetak istraga o spornim privatizacijama

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će do kraja sedmice biti okončane istrage o 24 sporne privatizacije, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

“Policija je sve poslove u istragama spornih privatizacija završila i ostali državni organi su svoj posao završili i ostaje da se vidi koliko će optužnica biti podignuto”, izjavio je Vučić, najavljujući da se ovih dana mogu očekivati i neke nove akcije.

On je dodao i da nisu u pitanju samo sporne privatizacije koje je označila Evropska unija, već i drugi predmeti i da će se rezultati tih istraga biti poznati tokom predstojećeg vikenda.

“Kao što sam rekao pre šest meseci, za sva 24 predmeta ćete dobiti detaljne odgovore”, rekao je on.

Put Srbije ka EU

Vučić je govorio na tematskoj sjednici Vlade Srbije posvećenoj evropskim integracijama i otvorenoj za medije.

On je kazao kako se nada da neće doći do prijevremenih parlamentarnih izbora.

“Voleo bih da do izbora ne dođe i nadam se da ih neće biti, ne vidim za to potrebu, ali to nikad u politici ne možete da garantujete”, rekao je Vučić.

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijeno je da je odluka Evropskog vijeća da Srbija započne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji 21. januara “istorijski uspeh za Srbiju” i “prva pobeda za ovu zemlju u poslednjih 20 godina”, javio je Kostić.

Dačić je ponovio da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, istakavši da je to crvena linija preko koje Srbija nikada neće ići.

Upitan da komentariše navode da su predstavnici srpske i albanske lobističke grupe u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država nominovali Catherine Ashton, visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost i premijere Srbije i Kosova za Nobelovu nagradu za mir za 2014, Dačić je rekao:

“Draže mi je da me kandiduju za Nobela, nego za Hag, ali u svakom slučaju, ne mislim da je to realno. Ali dobro je da se o Srbiji lepo govori. Mislim da napori za normalizaciju koje je Srbija uložila i sve što je Srbija preživela, za to ona treba da dobije najvišu nagradu”, rekao je Dačić.

Izvor: Al Jazeera i agencije