Neiskorištenost IPA fondova na Balkanu

Za predložene projekte za 2013. godinu Srbija će iz IPA fondova dobiti oko 179 miliona eura. Ta sredstva su bespovratna. Najviše projekta predloženo je iz oblasti energetike i poljoprivrede.

Previše državnih strategija, i neodređivanje prioriteta u projektima, dovode do toga da službe poput beogradske Hitne pomoći na sredstva ne mogu da računaju.

Ekipa hitne pomoći odlazi na intervenciju. Za volanom kombija je Zoran Lekić koji u Hitnoj radi šest godina. Kaže da grad od dva miliona stanovnka mora da ima bolje opremljenu Hitnu pomoć. Automobili kojima upravlja su stari.

Bolje napisani projekti

„Voze se non stop. Smena se završi i odmah se nastavlja sledeća smena, što bi rekli, 24 sata bez prestanka. Ovaj je prešao 260 hiljada. Imamo i po 600- 700 hiljada koji su prešli“, kaže Zoran Lekić, vozač Hitne pomoći. 

Hitna ne može sama da aplicira projektom u Briselu. To radi resorno ministarstvo. Hitnoj je hitno, i kažu da bi tu službu trebalo da stavi na listu prioriteta.

„Kada se pojave takva sredstva, Ministarstvo zdravlja je to koje treba da nas obavesti i sagleda naše potrebe i da napravimo jedan dobar projekat sa kojim bi izašli, odnosno od koga možemo da očekujemo sredstva“, navodi dr Nenad Ivančević, direktor Hitne pomoći. 

Srbiji je u 2012. odobreno 760 miliona eura za projekte. Iskorišćeno je 53%. BiH  je od 249 miliona eura iskoristila svega 34%. Hrvatska ima najbolji procenat: od 205 miliona ta zemlja iskoristila je 57% sredstava.

 „Od 2001. godine Srbija je iz IPA fondova dobila preko dve i po milijarde evra. Ta suma bi verovatno bila veća da su projekti bolje napisani i da su sredstva povlačena na vreme, kažu u E pokretu“, javlja Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Nedostatak strategije

 Tvrde i da zbog nedostatka projektne strategije, neodređivanja prioriteta i manjka političke volje za predlaganje projekata, Srbija ne dobija više novca iz evropskih fodova. To je sistem koji zahtijeva i zapošljavanje oko 300 stručnih ljudi.

„Ukoliko nemate prave ljude na pravom mestu i efikasne procedure koje prate sprovodjenje tih projekata, onda nećete biti sposobni da iskoristite ta sredstva koja su inače besplatna“, kaže Ivan Knežević, zamjenik generalnog sekretara EpuS.

Kako sada stvari stoje, Hitna će prvo morati da se izbori da postane prioritet. Ukoliko ne uspiju to bi značilo – još lošija vozila i oprema, čija ispravnost u nekim trenucima život znače.

 Izvor: Al Jazeera