Vučić o mogućnosti vanrednih izbora u Srbiji

Vučić je istaknuo kako Vlada Srbije dobro funkcionira, ali da je bolje ići na vanredne izbore ako se nastavi loša atmosfera (AFP)

Potpredsjednik vlade Srbije i predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost vanrednih izbora u Srbiji ukoliko se u društvu nastavi stvarati loša atmosfera koju, kako tvrdi, kreiraju kriminalno-tajkunske grupe i nezadovoljne političke stranke.

Vučić je istaknuo kako Vlada dobro funkcionira i da s premijerom Ivicom Dačićem dobro surađuje, ali da uprkos tome ipak može doći do izbora.

Istovremeno, on je osporio legitimitet aktuelnoj vlasti u Vojvodini, gdje se njegova Srpska napredna stranka nalazi u opoziciji, dok je na čelu vojvođanske vlade potpredsjednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić.

“Problem vlasti u Vojvodini je apsolutno nepostojanje legitimiteta. Svuda su izgubili poverenje i podršku naroda i ne znam kako neko pod svaku cenu čuva vlast, a vidi da ga narod neće. Sramota je bez ikakvog legitimiteta vladati Vojvodinom”, rekao je Vučić u intervjuu za subotnje izdanje beogradskog lista Danas.

“Ali, ako oni misle da mogu tako vladati, to je katastrofalna pogreška za njih jer sami sebe urušavaju, ali i Vojvodinu dovode u još teži položaj”, rekao je vođa naprednjaka.

Smjene u SNS-u

Komentirajući kritike opozicije i tvrdnje da je briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jedino dostignuće aktuelne vlasti Srbije, Vučić je istaknuo nekoliko poteza koji su učinjeni tokom mandata vlade.

“Pokrenuli smo žestoku borbu protiv korupcije i institucionalizirali je donošenjem zakona. Prvi put smo popravili svoj položaj na listi zemalja koje se bore protiv korupcije. Prvi put u trećem tromesečju imamo rast industrijske proizvodnje od 3,2 odsto, pokrivenost uvoza izvozom od 72 odsto, a pred nama je donošenje zakona kojima ćemo smanjiti birokratske procedure, donošenje zakona o privatizaciji, zakona o radu…”, rekao je Vučić.

Također je najavio smjene nekoliko desetaka zvaničnika iz Srpske napredne stranke, istaknuvši kako će neki od njih biti smijenjeni zbog bahatosti, a neki zbog nedovoljnog angažiranja, ali je isključio mogućnost nastajanja nezadovoljstva ili rascijepa među naprednjacima zbog smjena.

“Ne očekujem ništa od toga. Stranka je živi organizam u koji ljudi dolaze i iz kojeg odlaze. Danas SNS ima oko 400.000 članova, realno koliko i sve druge stranke zajedno. To je ogromna snaga u Srbiji”, istaknuo je Vučić.

Lider SNS-a negirao je da će vanredna izborna skupština naprednjaka 25. januara predstavljati i razlaz sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, naglašavajući da su on i Nikolić prijatelji i da nemaju nikakvih problema.

Izvor: Agencije