Roditelji iz Konjević Polja najavili tužbe

Roditelji iz Konjević Polja u petak su na konferenciji za novinare najavili tužbu protiv svih nadležnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Djeca i roditelji, povratnici bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polje, više od mjesec dana se nalaze u šatorskom naselju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, prenosi Anadolija.

“Mi, roditelji djece iz Konjević Polja, u zaštiti prava naše djece na školovanje, odlučili smo se za tužbu protiv svih onih koji su im to pravo uskratili”, rečeno je na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali član Savjeta roditelja iz Konjević Polja Muhizin Omerović i advokat Nedim Ademović.

“Znate da smo ovih dana podigli tužbu, prvu za sada, a bit će ih još”, kazao je Omerović i dodao da do sada nisu dobili bilo kakvu podršku od predstavnika vlasti.

“Oni nam šalju poruku da smo ovdje nepoželjni. Mi ćemo se boriti do kraja, jer se mi borimo za ono što je nama najdraže, našu djecu”, rekao je on i dodao da su do sada poslali stotine pisama na različite adrese.

Prema njegovim riječima, od svih nivoa vlasti su dobili samo nerazumijevanje, ignoriranje i osuđivanje.

‘Prijetnje kaznama’

Omerović je podsjetio na okrugli sto održan u četvrtak, gdje su im predstavnici međunarodne zajednice priznali da su diskriminirani, a nakon toga počeli prijetiti kaznama i oduzimanjem djece.

“Nas OHR tjera odavde, jer ih, navodno, ometamo dok rade”, kazao je on i ponovio da su roditelji došli pred zgradu OHR-a da bi djeci omogućili pravo na školovanje pod istim uslovima koje imaju većina njihovih vršnjaka.

“S pravom da nastavu pohađaju na maternjem jeziku, da uče historiju, geografiju i kulturu naroda kojem pripadaju, uz razumijevanje i poštovanje drugih i drugačijih”, poručio je Omerović.

Advokat Ademović je najavio da će formalizirati postupke, da su spremni za svaki razgovor, ali ne za faktičke sporazume s bilo kim ko misli da ovo može rješavati van Ustava i van zakona.

“Mi još uvijek smatramo da situacija nije beznadežna i da će vlasti u [bosanskohercegovačkom entitetu] Republici Srpskoj, kao prva adresa, ali i vlasti u Bosni i Hercegovini, pozvati nas da sjednemo i pokušamo riješiti ove probleme”, rekao je Ademović i dodao da ukoliko se situacija ne bude odvijala tako, djeca i roditelji neće odustati, jer se oni bore za prava svoje djece.

“Ja se nadam da će se ovo uskoro riješiti i da ovaj problem neće eskalirati”, poručio je Ademović.

‘Loši zakoni’

Prema njegovim riječima, dio ovog problema dolazi zbog loših zakona.

“Zakoni se implementiraju na pogrešan, selektivan i diskriminirajući način. Mi ćemo se obratiti i, eventualno, tužiti, prije svih, one koji su nadležni za pitanje upravljanja u školama, osnivanja škola, udžbeničku politiku. Ovdje nije problem u jednom čovjeku, ovdje je problem u sistemu. Prema tome, svakako, prvi odgovorni čovjek je ministar [obrazovanja RS-a] Goran Mutabdžija, ali isto tako odgovorna je Vlada [Vijeće ministara] Bosne i Hercegovine, koja je donosila te zakone”, kazao je Ademović.

Prema njegovim riječima, oni će morati pokrenuti vrlo opsežnu pravnu akciju, koja će podrazumijevati mnogo tužbi, mnogo žalbi i zahtjeva prema nadležnim institucijama na oba nivoa vlasti.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući nastavu po programu nacionalne grupe predmeta i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Roditelji spavaju u šatorima, a djeca u osnovnoj školi na Ilidži.

Protest upozorenja

Simbolični protest upozorenja održan je u petak ispred zgrade OHR-a u znak podrške djeci i roditeljima bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja.

Protest su organizirali Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda i Bošnjačka zajednica kulture Preporod, a kao protivljenje sistematskom i kontinuiranom kršenju Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama u obrazovnom sistemu RS-a.

Stotinjak građana Sarajeva, članova nevladinih organizacija, učenika došli su u petak kako bi podržali djecu i roditelje iz Konjević Polja, koji traže svoja prava u ovom povratničkom naselju u RS-u.

Na transparentima koje su nosili je pisalo: “Bošnjaci ne odustaju od Bosne”, “Oslobodimo zemlju od okupatora”, “Bosna nije kolonija Engleske”, a okupljeni na protestu su uzvikivali: “Inzko, napolje”.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod Senadin Lavić kazao je u obraćanju da okupljeni zahtijevaju da “djeca iz Konjević Polja uče maternji jezik koji hoće, da u školi uče nacionalnu grupu predmeta koju hoće, da niko nikome u Bosni i Hercegovini ne nameće jezičku kulturu i historiju”.

Višestruki zahtjevi

“Pored toga, zahtijevamo da u školskom odboru u Konjević Polju budu roditelji djece koja tamo pohađaju osnovnu školu i zahtijevamo da u nastavnom osoblju, u školama gdje su sve bošnjačka djeca, bude profesionalan odnos zaposlenih nastavnika, da bude bar neki Bošnjak nastavnik u toj školi”, poručio je Lavić.

On je poručio i to da zahtijevaju da institucije Bosne i Hercegovine, kao i od OSCE-a i OHR-a, u roku od 100-150 sati izađu s jasnim rješenjem za ovu djecu.

Sejfudin Tokić iz koalicije Bitno je biti Bošnjak kazao je da su protesti organizirani kao upozorenje i podrška djeci i roditeljima iz Konjević Polja, ali i da kažu OHR-u i OSCE-u da bošnjačka djeca u RS-u nisu u mogućnosti učiti svoj jezik.

“To su jedina diskriminirana djeca na tlu Evrope. Sram bilo gospodina Inzka, sram bilo gospodina Fletchera. Iz ove zemlje će otići sa sramotom koju neće moći oprati, jer oni predstavljaju kontinuitet one politike međunarodne zajednice koja je u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu mirno posmatrala i učestvovala u genocidu roditelja, djedova, nana ove djece koja su danas pod šatorima”, kazao je Tokić.

Prema njegovim riječima, djeca iz Konjević Polja će nastaviti školovanje i najavio je da u ponedjeljak idu u Banju Luku, da još jednom pokušaju riješiti problem.

Izvor: Agencije