Hernadi: Nema razgovora o upravljanju INA-om

Hernadi kaže da ako hrvatska vlada želi vratiti vrijeme i izabrati model u kojem vlada određuje smjer, u MOL-u nisu spremni asistirati (EPA)

MOL je spreman na razgovore s hrvatskom vladom o budućnosti INA-e, no o korporativnom upravljanju se ne može pregovarati, izjavio je u četvrtak predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi, a prenosi mađarska novinska agencija MTI. 

“Na kraju dana, mi moramo donijeti odluke. Vidimo li da je hrvatska vlada spremna poduprijeti tzv. poslovni put, tada ćemo INA-u razvijati zajedno”, rekao je Hernadi u razgovoru za informativnu agenciju merchantcantos.com, prenosi Hina.

“Ako hrvatska vlada želi vratiti vrijeme i izabrati model u kojem vlada određuje smjer, mi nismo spremni asistirati. Nismo spremni na pregovore oko upravljanja kompanijom”, istaknuo je Hernadi.

Predsjednik uprave mađarske naftne kompanije rekao je da je MOL spreman prodati svojih 49.1 posto dionica INA-e ako razgovori s hrvatskom vladom, koja drži 44.84 posto dionica, ne urode plodom.

Hernadi je istaknuo da će dvije INA-ine rafinerije trebati modernizirati, dodajući da je zadržavanje tih rafinerija u trenutnim teškim tržišnim uvjetima “s poslovnog stajališta vrlo upitno pitanje”.

Zatražena arbitraža

Mađarska naftna kompanija MOL u utorak je na internetskoj stranici budimpeštanske burze objavila kako je zatražila od Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) da počne arbitražu protiv hrvatske Vlade zbog kršenja određenih obveza i postupaka u vezi sa investicijama MOL-a u Hrvatskoj.

Zahtjev za arbitražu podnesen je protiv hrvatske Vlade putem pravnog zastupnika, međunarodnog odvjetničkog ureda Weil, Gotshal & Manges, a u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji, kaže se u priopćenju, te dodaje kako MOL, “odavna strateški partner hrvatske Vlade” i veliki ulagač u Hrvatsku, to čini “radi pokretanja pravne procedure za ostvarivanje svojih prava”, iako ostaje “otvoren i za pregovore o sporu” s hrvatskom stranom, priopćio je MOL.

“MOL se odavno smatra strateškim partnerom hrvatske Vlade kao jedan od najvećih stranih ulagača u hrvatsko gospodarstvo. U tome duhu MOL oduvijek traži prijateljsko rješenje svakog spora između MOL-a i hrvatske Vlade”, stajalo je u priopćenju.

“MOL ima određene pravne obveze u odnosu na svoje dioničare, da nastavi s pregovorima u dobroj vjeri, ali ima i pravnu obvezu početi pravni postupak za ostvarivanje svojih prava”, kaže se u priopćenju MOL-a i dodaje kako mađarska naftna kompanija “ostaje otvorena daljem traženju rješenja spora pregovorima”, naveo je MOL.

Ministar Vrdoljak: To je nervoza

Hrvatski ministar gospodarstva  i šef Vladinog pregovaračkog tima s MOL-om Ivan Vrdoljak dan kasnije je komentirao potez MOL-a, rekavši da on ukazuje na nervozu Mađara.

Dokaz tome je, rekao je Vrdoljak, to što su Mađari prihvatili okvir za pregovore, koji su u drugom pregovaračkom krugu pokušali promijeniti. Potom su rekli da će prodati udio u INA-i, a zatim da ipak neće.

“Sad pokreću neki arbitražni postupak s nekim poluinformacijama. Ta nervoza nije dobra, prvenstveno za dioničare MOL-a i oni će platiti najveću cijenu za takvu nervozu i nekonzistentno ponašanje”, rekao je Vrdoljak.

Mađarska Vlada je početkom listopada od MOL-a tražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje INA-inih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija, kojeg Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i.

Izvor: Agencije