Vučić: Šeik Muhamed vratio nadu Srbiji

Aleksandar Vučić je izjavio da će Srbija postati "malo balkansko čudo" (AP)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je nakon potpisivanja memoranduma sa emiratskim firmama i sastanka sa generalnim direktorom firme “Mubadala” Kaldunom Kalifom al-Mubarakom, izjavio da će Srbija postati “malo balkansko čudo” ako u saradnji sa UAE do kraja sprovede planove o izgradnji fabrike čipova i dijelova za avione. 

Glavni ciljevi ovih sporazuma su ulaganja i mogućnosti razvoja u Srbiji u više područja, u kojima kompanija “Mubadala”, koja se bavi proizvodnjom čipova i visokosofisticiranom opremom za avione, već posluje, prenosi Anadolija. 

Kako je vicepremijer priopćio novinarima u Vladi Srbije, prva faza za igradnju tvornice čipova u Srbiji je izgradnja naučno-razvojnog centra. On je rekao da su Ujedinjeni arpski emirati (UEA) jedna od zemalja u svijetu koja proizvodi najviše čipova, a potpisani sporazumi bi omogućili “da Srbiju spasi muka”. 

Čipovi i avio-industrija

“UAE je jedan od najznačajnijih proizvođača u području avio-industrije i tom tvornicom bi u potpunosti nestao spoljnotrgovinski deficit Srbije, dok bi godišnji izvoz bio 400 miliona evra”, rekao je Vučić, naglasivši da bi za dvije godine avioni u čitavom svijetu mogli nositi dijelove napravljene u Srbiji. 

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade istaknuo je važnost potpisivanja ovih memoranduma. “Saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima je veoma važna za našu zemlju i neizmerno smo zahvalni svima vama, posebno šeiku Muhamedu što je ovu zemlju učinio posebnom i što nam je vratio nadu”, rekao je Vučić. 

Intenziviranje suradnje

Komentirajući potpisivanje sporazuma o suradnji, Valid al-Mokarab al-Muhairi, glavni operativni direktor kompanije “Mubadala”, izjavio je da će “Mubadala” s velikim zadovoljstvom intenzivirati suradnju sa srpskim institucijama. 

“Mi smo sigurni da će nam ovi sporazumi omogućiti da identificiramo mogućnosti investiranja. Mi ostajemo dosljedni podršci razvoju raznovrsne, globalno integrirane i inovativne ekonomije u Abu Dabiju, kao i širenju na perspektivna tržišta, kao što je Srbija”, rekao je al-Muhairi. 

Memorandumom sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je predviđeno da će “ATIC i Republika Srbija istražiti izvodljivost istraživačkog i razvojnog centra u Srbiji u industriji poluprovodnika”, “Masdar i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine zajedno će identificirati mogućnosti investiranja u srpske tehnologije Fokus – program za obnovljivu energiju”, “Mubadala (Khazna) i Telekom Srbija će zajedno istražiti mogućnosti za razvoj data-centara u Srbiji”, “Strata i Republika Srbija će istraživati zajedničke mogućnosti za razvoj avio-konstrukcije u vezi sa proizvodnim kapacitetima u Srbiji.”

Izvor: Agencije