Slučaj Mesarović i politika u pravosuđu

Izbor predsjednice Vrhovnog kasacionog suda i Visokog savjeta sudstva Srbije (VSS) Nate Mesarović, koji je potvrđen u Narodnoj skupštini, osporava se zbog imenovanja na osnovu zakona koji nije u skladu s Ustavom.

Mesarović: Nisam negirala odluku

Nata Mesarović je saopćila u srijedu da se nije bavila Ustavnim sudom u dopisu koji je Skupštini uputila povodom odlučivanja o njenoj smjeni, niti je negirala odluku tog suda u kojoj se navodi da je član zakona po kojem je izabrana suprotan Ustavu.

Kako se navodi u izjavi dostavljenoj medijima, ona je istakla da nije komentirala odluku suda, već je u dopisu Parlamentu na dva mjesta pomenula.

Tada je navela da odluka Ustavnog suda ne predstavlja druge razloge iz Zakona o sudijama za prestanak funkcije predsjednika VSS-a, kao i da odredba Zakona o sudijama, koja je utvrđena neustavnom, nije bila pravni osnov za donošenje odluke o njenom izboru.

Mesarović je objasnila da u dopisu nije navela da VSS nije mogao predložiti njeno razrješenje, već da je osporila samo pravni osnov na koji se VSS pozvao u svom prijedlogu Skupštini da donese odluku o prestanku funkcije predsjednika VSS-a.

Ona je istakla da ni u jednoj rečenici nije rekla da odluka Ustavnog suda nije bitna i navela da je izrazila uvjerenje da će se o prestanku funkcije predsjednika VSS-a odlučiti saglasno Ustavu i zakonu.

Društvo sudija upozorava da je taj slučaj samo jedan u nizu propusta u pravosuđu Srbije. Na narednoj sjednici Skupštine po hitnom postupku odlučivat će se o smjeni Mesarević.

Ova tačka dnevnog reda mogla bi doći na red 11. februara, čime bi, nakon tri godine, ovaj izbor mogao dobiti i epilog.

“Veliki propusti u temeljima pravosuđa. Predsednica najviše sudske instance u Srbiji Nata Mesarović bila je na tom mestu zakonito, ali neustavno”, izvještava iz Beograda reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Odluka parlamenta

Očekuje se da će Parlament konstatirati prestanak njene funkcije, a time, kako objašnjavaju u skupštinskom Odboru za pravosuđe, neće biti dovedene u pitanje odluke donijete tokom njenog mandata.

“Ne može da se ni po jednom pitanju dovedu odluke koje je  potpisala gospođa Mesarović, jer ona je izabrana na legalan i legitiman način, po tada važećim propisima, po izboru sudija i odredbama zakona koji su regulisali izbor. To što je napravljen proceduralan propust prilikom slanja odluke pred Narodnu skupštinu, to je drugo pitanje”, kaže Petar Petrović, predsjednik Odbora za pravosuđe i član VSS-a.

Pravnici, međutim, sumnjaju da će, zbog  proceduralnih propusta, bilo ko odgovarati.

Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije Zoran Ivošević naglašava da je odluka o prestanku funkcije predsjednice Vrhovnog kasacionog suda, a time automatski i VSS-a, najblaži način da se otklone posljedice neustavne situacije.

“Ako bi se postavilo pitanje odgovornosti, onda je to pitanje upućeno Parlamentu – kako je moguće da Parlament donese takvu odredbu u zakonu koju je Ustavni sud ocenio kao neustavnu? – ali ja se ne nadam da će se tako nešto dogoditi”, kaže Ivošević.

Društvo sudija već godinama ukazuje na propuste u reformi pravosuđa.

Pored odgovornosti predsjednice VSS-a, zbog više odluka koje je Ustavni sud osporio, oni traže i ispitivanje odgovornosti ostalih članova tog tijela.

Pravni status

Također ističu da je najočigledniji primjer političkih utjecaja u pravosuđu činjenica da su predsjednici sudova već tri godine u funkciji vršioca dužnosti.

“Nemajući za sebe sigurnost, oni sve vreme čitaju želje onih koji ih drže u takvom pravnom statusu, u nadi da će njihov status biti osiguran… I to je po definiciji jasno, da je pravosuđe, čije predsednike i tužioce bira Skupština, ustvari pod kontrolom političara”, kaže Dragana Boljević iz Društva sudija.

“To ćemo na VSS-u morati da rešimo vrlo brzo i da jednostavno prekinemo to VD ili VF stanje u srpskom pravosuđu. Moramo da započetu reformu sprovedemo do kraja. Očigledno da je bilo određenih manjkavosti u dosadašnjim postupcima oko reforme pravosuđa u Srbiji”, rekao je Petrović.

Predsjednik Odbora za pravosuđe očekuje da će tačka na slučaj Nate Mesarović biti stavljena već početkom februara, na narednoj vanrednoj sjednici Skupštine Srbije.

Izvor: Al Jazeera