Albanci traže da spomenik bude vraćen

Albanci sa juga Srbije traže da na centralni trg u Preševu bude vraćen spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), koji je uklonjen u nedjelju.

U ponedjeljak je završen mirni protest nekoliko hiljada građana, koji su zatražili vraćanje spomenika, povlačenje Žandarmerije i započinjanje pregovora s Vladom Srbije, uz posredovanje međunarodne zajednice, javio je iz Preševa reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Kako je kazao, demonstranti pale borce OVPMB-a smatraju herojima, a traže i pomoć međunarodne zajednice da se ukloni spomenik u čast Žandarmerije, koji je podignut u jednom selu naseljenom Albancima.

S druge strane, Srbija OVPMB smatra paravojnom formacijom.

Također, zatraženo je i da započnu sudske procedure,  kako je rečeno, zbog  “teških povreda napravljenih tokom proizvoljnog uklanjanja spomenika”.

Kako je javio Goranović, politički lideri Albanaca sa juga Srbije pozvali su Albance da ne reagiraju na, kako su rekli, primitivne provokacije iz Beograda, aludirajući na uklanjanje spomenika.

“Politički lideri, čini se, ne predstavljaju sve struje sa Juga Srbije. Grupa građana i članovi porodica poginulih u sukobima 2001. negodovali su zbog saradnje Albanaca sa Vladom u Beogradu i pozvali ih da održe obećanje da će dati ostavke na svoje funkcije”, kazao je naš reporter.

Bez incidenata

“Protest je završen nakon nešto više od sat vremena bez incidenata, ali je spomenik i dalje tema broj jedan među Albancima na jugu Srbije. Prema dostupnim informacijama, on je prešao iz ruku Žandarmerije u nadležnost Ministarstva pravde u Beogradu. No, njegova sudbina, kao i to da li će uspeti da nađe mesto u Preševu i dalje je neizvesna.”


Stefan Goranović uživo iz Preševa

Svi politički lideri Albanaca sa juga Srbije prisustvovali su protestu, ali se nisu obraćali okupljenima.

Tokom protesta javno su pročitane reakcije Vlade Kosova i Albanije, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i misije OSCE-a u Beogradu, povodom uklanjanja spomenika u centru Preševa.

Istovremeno, u centru Preševa okupila se i grupa članova porodica poginulih pripadnika OVPMB-a, protestirajući protiv lokalne vlasti u Preševu zbog, kako kažu, njihove saradnje  s vlastima u Beogradu. 

Napadi na Kosovu

Sa druge strane, na Kosovu je počela odmazda zbog uklanjanja spomenika u Preševu. Tako je nadgrobni spomenik na groblju u selu Prilužje miniran eksplozivnom napravom kasno u noći s nedjelje na ponedjeljak, rekao je agenciji Beta Miodrag Stolić, zamjenik predsjednika srpske opštine Vučitrn, koja je izmještena u Prilužje.

TV B92 prenosi da se u nedjelju blizu 23 sata čula snažna eksplozija iz pravca seoskog groblja, a u ponedjeljak ujutro je ustanovljeno da je eksplozivnom napravom minirana porodična grobnica Anđelkovića.

Detonacija je bila toliko snažna da su dijelovi spomenika nađeni u okolnim njivama.

Policija vrši uviđaj, a još se čeka na deminere koji treba da pretraže groblje, jer se strahuje da na groblju još ima eksplozivnih naprava. Zapaljeno je i više krstača na tom lokalnom groblju u Prilužju.

Stolić je naveo i da su tokom noći nepoznati počinioci u selu Miloševo, gdje je preostalo nekoliko srpskih porodica, zapalili kapelu, a policija vrši uviđaj.

U etnički mješovitom selu Plemetina nepoznati počinioci srušili su više nadgrobnih spomenika, a policija, također, vrši uviđaj, javljaju beogradski mediji.

Zbog uklanjanja spomenika pripadnicima OVPBM-a u Preševu na Kosovu se dogodilo nekoliko incidenata.

Dva molotovljeva koktela bačena su na zgradu opštine Kosovska Mitrovica, a Kosovske policijske snage (KPS) su spriječile Albance da napadnu srpski manastir u Đakovici. Oskrnavljeno je i groblje u Klokotu.

Prištinski dnevnik Koha ditore piše da je policija u Ðakovici u nedjelju u 20 sati rastjerala grupu od desetak mladića koji su bili okupljeni ispred pravoslavne crkve u ovom gradu.

Policija u Ðakovici se nije oglasila povodom ovog incidenta.

Dačić: OVPMB kao Al-Kaida

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je država uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB-a u Preševu postupila po zakonu i da je sve prošlo bez primjene sile i bez ijednog incidenta.


Reakcije iz Beograda

“Srbija će se ponašati kao i svaka druga država u svetu – samo nemoj da nam dele lekcije neki koji to ne bi ni dozvolili da se podigne i srušili već prvog dana”, rekao je Dačić i dodao kako ne vjeruje da se veterani Al-Kaide pitaju u SAD-u ili oni koji su “izveli razne terorističke akcije u Londonu, Parizu, da li će postaviti neki spomenik”.

On je naveo da je sam još ranije predlagao da se napravi neki dogovor, ali da je “ova priča završena i tačka”.

Dačić je ponovio da se u Srbiji moraju poštovati zakoni.

Kosovski pisac i političar Adem Demaci u intervjuu za novine Lajm okarakterizirao je uklanjanje spomenika borcima OVPMB-a kao “fašistički čin srpske države”.

Po njegovom mišljenju, ovaj čin je još jedanput demaskirao fašističku politiku Srbije. On je za uklanjanje spomenika okrivio Evropu i Ameriku, koji se nisu na vrijeme umiješali kako bi se ovaj spor riješio.


Napeto i na Kosovu

Kosovska Vlada nemoćna je da upotrijebi recipročne mjere u ovom slučaju. “Ovim aktom Vlade Srbije Albanci su u tom mjestu nešto izgubili, ali će dobiti mnogo toga”, zaključio je on.

Pokret Samoopredjeljenje pozvao je na mir i zatražio od građana Kosova da, umjesto akata revanšizma zbog uklanjanja spomenika bivšim pripadnicima takozvanog OVPMB-a u Preševu, pojačaju pritisak na Vladu Kosova.

“Iako je ljutnja razumljiva, bilo kakav revanšizam neće poboljšati situaciju Albanaca u Preševskoj dolini i slabit će poziciju Kosova. Ova ljutnja se treba pretvoriti u pritisak prema glavnom odgovornom na Kosovu, Vladi (Hashima) Thacija”, kaže se u saopćenju Samoopredjeljenja, koje vodi Albin Kurti.

Samoopredjeljenje navodi da “u nedostatku državničkih poteza Kosova, u medijima i na društvenim mrežama sada kruže različiti pozivi za revanšizam na različite ciljeve na Kosovu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije