Srbija usvojila rebalans budžeta

Skupština Srbije usvojila je u utorak rebalans budžeta za ovu godinu, kojim su predviđeni prihodi od 829,6 milijardi dinara (blizu 7,16 milijardi eura), rashodi od 1.033,2 milijarde (blizu 8,9 milijardi eura) i deficit od 203,6 milijardi dinara (1,75 milijardi eura) ili 6,2 posto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Od 187 poslanika, koliko je bilo u sali u trenutku glasanja, za rebalans budžeta je glasalo 135 poslanika. Protiv je bilo 36, a 16 nije glasalo.

Procjenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 posto, dok će neporezni prihodi biti manji za 16,5 posto.

Rebalansom je predviđen rast troškova socijalne zaštite za sedam milijardi dinara (60,4 miliona eura), sredstva za privredu bit će povećana za 4,7 milijardi (40 miliona eura), a za uplaćivanje obaveza prema Fiatu namijenjeno je šest milijardi dinara (51,7 miliona eura).

Agrarni budžet bit će uvećan za 10 milijardi dinara (86,3 miliona eura) i iznosit će blizu 41 milijardu dinara (350 miliona eura), što donosi sredstva za isplatu svih ovogodišnjih subvencija u resoru poljoprivrede i omogućava primjenu vanrednih mjera za ublažavanje posljedica suše.

Fiskalna konsolidacija

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić je tokom predstavljanja budžeta i pratećih zakona u Parlamentu rekao da je on dio šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju i da Vlada Srbije ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombiniranje mjera štednje i stimuliranja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit.

Dinkić je tada rekao i da rebalans nije dobar, budući da je posljedica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet mjeseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate, ali da bi bilo neodgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić je tokom debate o rebalansu u Skupštini Srbije rekao da je predloženi rebalans iznuđen zbog katastrofalne ekonomske situacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije