Brojne aktivnosti lidera iz regiona u UN-u

Lideri iz regiona bili su u četvrtak aktivni u New Yorku: Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) obratili su se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov i slovenski premijer Janez Janša.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić posljednji dan boravka u New Yorku sastao se s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Catherine Ashton, zamjenikom američkog državnog sekretara Nicholasom Burnsom i Izetbegovićem.

Dogovoren je trilateralni sastanak Bosna i Hercegovina – Srbija – Turska, koji bi trebao biti održan ili u Turskoj, ili u Sarajevu.

Za razgovor s Nikolićem Izetbegović je rekao da je bio relaksiran.

On od kolege iz Srbije očekuje da ostane otvoren za saradnju, bar koliko i njegov prethodnik Boris Tadić, što će „biti dovoljno“.

“Jedan relaksiran razgovor, u kojem smo razmijenili stavove o situaciji na Balkanu. Mislim da ćemo uspjeti praviti jednu bolju budućnost u odnosu na ono što se dešavalo u prošlosti. S gospodinom Ivicom Dačićem premijerom Srbije sam imao dobre susrete u Sarajevo, tako da sam optimista”, kazao je Izetbegović.

Ne toliko relaksiran razgovor Nikolić je vodio s Ashton, a tema je bila Kosovo.

Beograd sprema platformu

Dogovoreni su pregovori na najvišem nivou, a Ashton je ponovila da EU niti traži, niti će tražiti da Srbija prizna Kosovo.
Beograd sprema novu platformu za pregovore.

“Od sada će pregovori, razgovori, dogovori biti zasnovani isključivo na platformi koju će srpska strana da pripremi čim se ja vratim sa ovog generalnog zasedanja. Čim budemo definisali sve stavove, onda će onaj koji bude vodi pregovore otići u Brisel pokazati našu platformu. Mislim da treba napišemo šta mi želimo i da od toga ne treba da odustanemo”, rekao je Nikolić.

Predstavnici zemalja regiona u četvrtak su govorili i pred Generalnom skupštinom UN-a.

Prvi se obratio Izetbegović, koji je pozvao UN da zaustavi tragediju civila u Siriji.

Situaciju u toj zemlji uporedio je sa situacijom u Bosni i Hercegovini tokom rata.

Izetbegović se osvrnuo i na aktualne demonstracije zbog videa o poslaniku Muhamedu.

BiH – primjer suživota

Sloboda govora mora se poštovati, baš kao i dostojanstvo islamskih vjernika, rekao je on.

Kazao je da je Bosna i Hercegovina, uprkos pokušajima cijepanja, vijekovima bila primjer suživota i međusobnog poštovanja različitih naroda i različitih vjera te da se u njegovoj zemlji vodi velika borba između ideje suživota i podjele.

“Ako ideja suživota i saradnje ne pobijedi u Bosni i Hercegovini, onda će teško pobijediti bilo gdje na našem svijetu. Ako jedinstveno društveno platno moje zemlje, koje je poderano silom i zločinom, ne bude obnovljeno, to će biti poraz same ideje suživota. Bit će to poraz koji će proizvesti jaz na jedno od najdelikatnijih šavova našeg svijeta”, kazao je Izetbegović.

U UN-u je govorio i makedonski predsjednik Đorge Ivanov, koji je pozvao članice UN-a da njegovu zemlju u međunarodnim odnosima nazivaju Republikom Makedonijom i podsjetio na presudu Međunarodnog suda pravde.

Slovenski premijer Janez Janša osvrnuo se na situaciju u Siriji, upućujući zahtjev da se hitno upotrebe svi kapaciteti UN-a koji su na raspolaganju za zaustavljanje zločina u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera