Tragedija u Siriji podsjeća na Bosnu

Predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović pozvao je u četvrtak Ujedinjene narode (UN) da zaustave tragediju civila u Siriji, uporedivši situaciju u toj zemlji sa situacijom u Bosini i Hercegovini tokom rata od 1992. do 1995. godine.

U obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, Izetbegović je pozvao i na obnavljanje dijaloga izemđu Izraela i Palestine.

Dok stojimo ovdje, Sirijci se bore protiv brutalnog režima. Bore se kako bi sudbinu uzeli u svoje ruke. Režim Bashara al-Assada na njihove vapaje za slobodom i demokratijom odgovara puškama i bombama, baš kao što je činio režim njegovog oca prije 30 godina.

To je odvratno i moralno neprihvatljivo. Baš kao što je i naš zajednički pokušaj da sve to zaustavimo. Još jednom stojimo skrštenih ruku dok se ljudska tragedije dramatičnih razmjera odvija pred našim očima.

Trebali bismo uraditi svoj dio, kako bi smo pomogli sirijski narod. Da pomognemo sirijskom narodu u historijskoj borbi za slobodu. Da sačuvamo narod Sirije od tiranije. Moramo. Ali, to ne činimo.

Slike koje stižu iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne. Mi u Bosni i Hercegovini osjećamo bol sirijskog naroda kao svoj, zato što smo prošli isti užas, ne toliko davno.

Srebrenička tragedija

Kada je generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon posjetio Srebrenicu u julu, kako bi odao počast žrtvama genocida, rekao je: “Međunarodna zajednica mora biti ujedinjena da zaustavi krvoproliće u Siriji, jer ne želim da bilo koji moj nasljednik poslije 20 godina posjeti Siriju i da se izvinjava za ono što smo mogli učiniti da sačuvamo živote civila, a što nismo učinili.”

Njegovprethodnik Kofi Annan rekao je u svom izveštaju o padu Srebrenice: “Kroz greške, pogrešne procjene i nemogućnost da prepoznamo veličinu zla koja nam se suprotstavila, nismo uspjeli spasiti živote ljudi u Srebrenici. Srebrenička tragedija proganjat će nas zauvijek.”

Danas ove riječi trebaju biti upozorenje ovoj organizaciji i njenom neuspjehu da odgovori na sirijsku tragediju. Najbolji način da se ispoštuju žrtve srebreničkog genocida jeste da se nauči lekcija neuspjeha kako se ne bi ponovila ista greška.

Tužno, ali UN, posebno Vijeće sigurnosti, to nisu prepoznale. Međunarodna zajednica još jednom je odabrala da ponovi iste greške i propalu politiku već viđenu u Bosni i Hercegovini.

Rezolucije, izjave zabrinutosti, neefikasne sankcije, slanje posmatrača i bez mandata da zaštite živote civila… Takva politika imala je smrtonosne posljedice u mojoj zemlji.

Nezavisna Palestina i siguran Izrael

Pat pozicija u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba veoma zabrinjava. Mirovni proces ne ide naprijed. Nasilje se nastavlja. Hitno je potreban novi podsticaj pregovorima, jer pregovori nemaju alternativu.

Palestinci imaju pravo, historijsko, moralno i pravno, da imaju sopstvenu državu. Izrael, pak, ima svako pravo osigurati svoju bezbjednost. Okupacija palestinskih teritorija mora se završiti. Ali, isto tako, i teror i nasilje.

Svi napori za se stvori nova realnost na terenu koja će se koristiti kao početna tačka za neke nove pregovore mora biti odbačena. Nastavak naseljavanja okupiranih palestinskih teritorija još uvijek predstavlja ozbiljnu prijetnju miru. Izrael bi hitno morao obustaviti sve aktivnosti na okupiranim palestinskim teritorijama, jer su te aktivnosti suprotne međunarodnom pravu. To je u najboljem interesu Izraela, ukoliko istinski želi mir s Palestincima.

Rješenje od prije 60 godina nije dobra referentna tačka. Najbolje rješenje je princip mirne koegzistencije dvije suverene države. Nezavisne Palestine i sigurnog Izraela.

Ja dolazim iz zemlje čije historijsko iskustvo može ponuditi vrijedne lekcije u pronalaženju modela za miran suživot različitosti. Cijeli svijet može koristiti lekcije koje je moja zemlja naučila kroz konstantno traženje načina da se unaprijedi razumijevanje i upravljanje različitostima.

Konflikt nasuprot saradnji

Stotinama godina njeni građani su živjeli u harmoniji, pomažući jedni drugima da grade bogomolje koje su gotovo fizički naslonjene jedna na drugu. Najzapadniji doseg pravoslavlja i islama i najistočniji katoličanstva, Bosna je mjesto susreta civilizacija, most između Istoka i Zapada.

Njena jedinstvena multietnička kultura je istkana kroz 1.000 godina dugu tradiciju i poštovanje među stanovnicima, bez obzira na njihovu etničku ili religijsku pripadnost. Zbog toga je njeno očuvanje i uspjeh, kao specifičnog mikrokosmosa, od iznimne važnost za cijeli svijet.

Ali, zbog naše nedavne prošlosti, velika borba se trenutno vodi u mojoj zemlji između ideja suživota i podjela. Vjerujem da će ishod ove borbe imati značajan utjecaj na rješavanje jednog od najvećih izazova našeg vremena, i to konflikt nasuprot saradnji.

Ako ideja suživota i saradnje ne pobijedi u Bosni i Hercegovini, onda će teško pobijediti bilo gdje u svijetu. Ako jedinstveno društveno platno moje zemlje, koje je poderano silom i zločinom, ne bude obnovljeno, to će biti poraz same ideje suživota. Bit će to poraz koji će proizvesti jaz na jedno od najdelikatnijih šavova našeg svijeta, rekao je Izetbegović govoreći na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Izvor: Al Jazeera