Dan otvorenih vrata Haškog tribunala

Haški tribunal za ratne zločine otvorio je na jedan dan vrata posjetiocima.

Novinarka Al Jazeere Katarina Drlja iskoristila je priliku da posjetioce pita o njihovim utiscima, kao i da razgovara s ključnim ljudima suda o izazovima i budućnosti tribunala.

Gloria Jones u posjeti je Haškom tribunalu prvi puta i dok skuplja informacije o radu suda i pregleda statistike suđenja, ono što ju je najviše dirnulo zapravo su snimke rata i svjedočenja.

“Nekada se stekne osjećaj kao da smo u neciviliziranoj zemlji, a u Evropi smo. Trebali bismo biti civilizirani, a još uvijek činimo ovakve stvari jedni drugima. I to je grozno. Grozno”, kazala je Gloria Jones.

Svoja vrata sud je otvorio za, prema očekivanjima, 750 ljudi. Koliko ih se odazvalo na dan otvorenih vrata prošle godine.

Sudionici suđenja

Predsjednik Suda Theodor Meron lično je pozdravio prvu grupu zainteresiranih Holanđana. Nakon toga posjetili su sudnice, prostorije u koje inače ne ulazi niko osim sudionika suđenja.

Na video ekranu se može pogledati izjava svjedokinje sa jednog od suđenja: “Kada me prestao silovati, sjeo je, zapalio cigaretu i rekao da bi možda mogao učiniti više od toga, puno više, ali da imam godina kao njegova kći i zato za sada neće učiniti ništa više”.

Iz galerije u kojoj obično sjede novinari i posjetitelji sudskih postupaka odvijale su se prezentacije o radu suda i postavljala pitanja.

“Ovo me čini jako tužnom. Jako je emocionalno. Svi smo u Evropi, a onda opet to je tako daleko, nema neke posebne poveznice s tobom, ali kada si tu i čuješ sva ta svjedočenja ljudi, majki koje su izgubile muževe i djecu. To je intenzivan osjećaj”, kazala je Peggy Janssen.

I tako sud funkcionira sve od 1993. godine.

Bjegunaca nema

Ukupno je 161 osoba optužena zbog ozbiljnog kršenja međunarodnog prava, od kojih je 126 osuđeno. U više od 7.000 dana suđenja, uz pomoć više od 4.000 svjedoka.

Bjegunaca više nema, a prije nego sud zatvori svoja vrata, mora se zaključiti još 35 postupaka.

Predsjednik Suda Theodor Meron je ponosan na obavljeni posao svojih kolega.

“Da vas ne uplašim: ne kažem da imamo 17 odvojenih pritužbenih slučajeva i 17 odvojenih suđenja. Većina ih je udruženih, pa imamo slučajeve sa šest ili sedam optuženih. Tako ide brže”, kaže on.

Generalu Ratku Mladiću sudi Alphonse Orie, koji je presude, između ostalih, donio i za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

“Još sam uvijek optimističan da ćemo završiti slučaj na kojem trenutno radim, to je slučaj protiv gospodina Mladića, u razumnom roku. Da li će to biti krajem 2014. ili početkom 2015. godine jako je teško predvidjeti, jer su uvijek neke okolnosti koje su van naše kontrole”, rekao je on.

Žalbeni postupci

Prema planu, Tribunal bi trebao zatvoriti vrata krajem 2014. godine, no već je sigurno da se žalbeni postupci u zadnja dva slučaja, protiv Mladića i Gorana Hadžića, neće završiti do tada.

Orie je dodao: “Svakako će u slučajevima koji do sada nisu završeni pritužbe odslušati rezidualni mehanizam [Mehanizam za međunarodne krivične sudove] i Žalbeno vijeće Tribunala će ostati s limitiranim brojem žalbi, koje će sami morati odslušati”.

Konkretnije se postupci u toku ne komentiraju, no i Orie i Meron garantiraju jedno – bez obzira na kritike, političkih pritisaka nema.

“Kažem vam da ja ovdje ne bih radio ni jedan dan da sam osjetio da je ovo politički sud. Ovaj sud postiže najviše standarde pravne poštenosti. Potpuno smo slijepi kada se radi o etničkoj pripadnosti u regiji”, kazao je Meron.

I kako kaže, dok god ih se kritizira sa svih strana podjednako, to samo znači da rade svoj posao dobro.

Izvor: Al Jazeera