Dačić će poštovati dogovor o prijelazima

Dačić tvrdi da će srbija graditi nove mostove sa zemljama Regije (AFP)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u petak da će njegova Vlada primijeniti dogovor o integriranom upravljanju prijelazima postignut u dijalogu Beograda i Prištine ma šta ko mislio o njemu, zato što ga je bivši šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović parafirao.

Dačić je na konferenciji za novinare nakon susreta sa izaslanikom Evropske unije i potpredsjednikom slovačke Vlade Miroslavom Lajčakom rekao da je aktuelna Vlada u poziciji da mora primijeniti sve dogovore koje je prethodna postigla, bez obzira da li se oni sviđaju nekome ili ne i da li ih neke od stranaka aktuelne vladajuće koalicije nekada nisu podržavale.

“To se odnosi i na sporazum o upravljanju prelazima koji je parafirao Stefanović, Vlada mora u nastavku evrointegracija da razmišlja kako u tim novim uslovima da zaštiti državne i nacionalne interese”, poručio je Dačić.

Sigurnosni izazov

Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić u četvrtak  je po prvi put objelodanio da je Stefanović parafirao sporazum o upravljanju prijelazima koji je jedan od najkritiziranijih u javnosti Srbije, na šta je Stefanović odgovorio da paraf nema pravnu snagu, osim što potvrđuje istinitost teksta ispod kojeg stoji.

Kosovo je bilo jedno od glavnih tema drugog  dana Beogradskog sigurnosnog foruma, koji je počeo raspravom o temi   “Da li je Balkan konačno uspješna priča”, a predstavnici  Vlade Srbije su, ističući želju Beograda da bude prepoznat kao faktor regionalne suradnje i stabilnosti, upozorili da je Kosovo i dalje najveći izazov za sigurnost Zapadnog Balkana.

Dačić je kazao da će Vlada Srbije nastojati “da nađe rešenja za sva pitanja i izgradi nove mostove sa zemljama u regionu i sa institucijama u Prištini”.

On je rekao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni u cilju pronalaženja rjšenja za probleme građana, te istakao da je vojno i civilno prisustvo na Kosovu i dalje garant mira.

Dačić je rekao da na Zapadnom Balkanu ne postoji definitivan epilog nedavno završenih ratova, ali da se prepoznaje tendencija mirnog rješavanja spornih pitanja.

“Srpskom narodu je dosta sukoba, ratova i žrtava, potrebno je voditi racionalnu politiku koja će uvažavati legitimne interese svih naroda koji žive na Balkanu”, rekao je Dačić.

Jedan od elemenata pomirenja i saradnje u regiji je, kako je objasnio, procesuiranje ratnih zločinaca.

“To uključuje i istragu o trgovini ljudskim organima što je jedan od najmonstruoznijih zločina u istoriji”, rekao je on.

Put ka EU

Na marginama beogradskog foruma, Lajčak je rekao kako je pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u najbolja perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana.

Čeka vas mjesto u Evropskoj uniji, poručio je slovački diplomata prisutnima, pozdravljajući odluku srbijanske Vlade koja se tiče funsnote i regionalnog predstavljanja Prištine.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će Srbija na proljeće, a najkasnije do sredine sljedeće godine, dobiti datum početka pregovora za priključenje Uniji.

Kada je riječ o Srbiji, najvažnije za EU jeste to što je Vlada te zemlje odlučna u provođenju obaveza koje je preuzela i u nastavku reformi.

“To je ključ i to će odlučiti kakve će biti preporuke Evropske komisije i kakva će biti odluka Evropskog saveta u decembru. Ne treba da se fokusiramo previše oko toga šta će biti u decembru, jer posle toga ima mart, juni, bitno je da krenemo u proces”, rekao je Lajčak.

Vučić je kazao: “Niste čuli obećanje da ćemo do Nove godine dobiti datum za otpočinjanje pregovora. Reč je o tome da je prethodna Vlada preuzela određene obaveze koje uopšte nije ni pokušala da implementira i sada je nama ostao taj težak zadatak da radimo nešto o čemu nismo ni razgovarali”.

“Mi taj posao moramo da završimo, ali mi smo posvećeni ulasku u EU i mi ćemo to da uradimo”, zaključio je potpredsjednik Vlade Srbije.

Dačić o Hrvatskoj

Ranije u petak, Dačić je izjavio kako Hrvatska time što ulazi u Evropsku uniju (EU) prestaje biti zainteresirana za druge države regije, što potvrđuje činjenica da još nema sporazuma koji bi omogućio građanima Srbije i Hrvatske da granicu prelaze s ličnim kartama.

Sudjelujući na forumu, gdje je jedna od tema bila i pitanje hrvatskog angažmana u regiji nakon ulaska u EU, Dačić je naveo kako će s Hrvatskom morati obnoviti inicijativu da građani mogu u dvije zemlje putovati samo s ličnom kartom, bez pasoša.

Hrvatska takav sporazum već ima s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

On je kazao da su prije dvije godine hrvatski predsjednik Ivo Josipović i tadašnja premijerka Jadranka Kosor prihvatili tu njegovu inicijativu, ali da je do danas izostala “pravna i politička realizacija”.

Sporazumi sa susjedima

Rekao je da je s Makedonijom potpisan sporazum o prelasku granice s ličnom kartom, a da s BiH i Crnom Gorom takvi sporazumi postoje odavno.

“Za razliku od moderne Evrope, koja je za manje od deset godina posle Drugog svjetskog rata počela graditi zajedničke institucije, mi na Balkanu 20 godina po završetku sukoba još živimo u prošlosti”, kazao je Dačić.

Vučić se nije se složio s ocjenom da Hrvatska ulaskom u EU prestaje biti zainteresirana za sigurnost u regiji, istakavši posebno dobru regionalnu saradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Beogradski sigurnosni forum organiziraju drugu godinu zaredom tri građanska udruženja, Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za sigurnost i politiku, a cilj je otvaranje sigurnosnih evropskih i globalnih rasprava i na Balkanu.

Izvor: Al Jazeera i agencije