Vandalizam i grafiti u Novom Sadu

Državno tužilaštvo je skidanje table i ispisivanje grafita okvalifikovalo kao oštećenje i uništenje tuđe stvari (Wikipedia)

Nepoznati počinioci su na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu otkinuli tablu sa nazivom ulice „Dr. Zoran Đinđić“ i ispisali grafite “Pavličiću ustašo”, “Gotov je” i “Vojvodina je sledeća”.

Demokratska stranka je osudila taj incident, a isto je učinio i Srpski pokret obnove koji je saopćio da je to “vandalski čin nerazumnih ljudi“.

SPO od organa gonjenja traži da hitno otkriju počinioce i rasvijetle njihove motive.

Državno tužilaštvo okvalifikovalo je kao oštećenje i uništenje tuđe stvari ispisivanje grafita uvredljive sadržine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i skidanje table, izjavila je Tanjugu glasnogovornica novosadske policije Mileva Tomić.

Prema riječima Tomić, odmah po prijemu dojave da je na Filozofskom fakultetu oštećena tabla sa nazivom ulice “Dr Zoran Ðinđić” i da su na fasadi te zgrade ispisani grafiti uvredljive sadržine, na lice mjesta je izašla patrola policije, a u toku je dalji operativni rad u vezi s ovim slučajem.

Napad na vrijednosti

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je tim povodom izjavio da je otkidanje table i ispisivanje “šovinističkih grafita logična posledica stvorene atmosfere u gradu u poslednjih 30 dana, koja prate nastojanja opozicije da sruši gradsku vlast“.

Prema njegovom mišljenju, “to je u suštini napad na vrednosti koje zastupamo i povratak u godine za koje smo mislili da su iza nas”, a sve to što se dešava – kako je istakao – Novi Sad i njegovi žitelji nisu zaslužili.

“Ovo nije dobra poruka za Novi Sad, jer je priča u vezi s političkim dešavanjima u gradu završila u inostranim medijima i to je izuzetno loša poruka i potencijalnim investitorima i loša slika koju šaljemo svetu”, dodao je Pavličić, označavajući kampanju protiv njega kao “neumjesnu”.

Pavličić je istakao da bi oni koji žele promijeniti vlast to trebali učiniti u Skupštini grada, jer je to, kako je rekao, jedino mjesto na kome se i dobija i gubi vlast.
Udruženje nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina“ povodom navedenih dešavanja organizira protestno okupljanje “Protiv mržnje, stop fašizmu“.

Izvor: Agencije