Miloš Vučević novi gradonačelnik Novog Sada

Predsjednik gradskog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević izabran je u četvrtak ujutro za novog gradonačelnika Novog Sada, nakon što je smijenjen njegov prethodnik Igor Pavličić.

Vučević je izabran tajnim glasanjem odbornika u novosadskom Parlamentu, poslije gotovo 20-satne sjednice, koja je počela u srijedu nešto poslije 11 sati.

Za njegov izbor glasala su 42 odbornika nove vladajuće koalicije, od ukupno 78 odbornika, dok 36 odbornika iz DS i LSL nije učestvovalo u glasanju, a pet odbornika SRS napustilo je sjednicu već na njenom samom početku.

U svom ekspozeu Vučević je naveo da je koalicioni sporazum koji je postignut između pet odborničkih grupa osnova budućeg rada Gradskog vijeća.

Kamen temeljac

Koalicioni sporazum od šest tačaka je politička osnova i kamen temeljac budućeg djelovanja gradske vlasti, rekao je on i poručio da u Novom Sadu nije vrijeme za gradonačelnika koji nije nadležan, već za onoga koji rješava probleme.

Za zamjenika gradonačelnika je izabran Borko Ilić, predsjednik gradskog odbora Demokratske stranke Srbije, a izabrani su i članovi Gradskog vijeća, koje čini 11 gradskih ministara.

Za predsjednika Skupštine grada Novog Sada izabran je Siniša Sević, šef gradskog odbora SPS-a, dok je njegov zamjenik Miroslav Ilić iz koalicije “Novi Sad odmah”.

Po izboru za gradonačelnika, Vučević je novinarima rekao da je nova vladajuća koalicija u Novom Sadu tokom višesatne sednice, koja je počela juče nešto poslije 11 sati, pokazala da je složna.

“Pokazali smo jedinstvo. Sada nas očekuje mnogo značajniji test da pokažemo da li smo uspešni”, rekao je Vučević, dodajući da vjeruje da će nova vlast doprinijeti boljem životu građana Novog Sada.

Novi gradonačelnik Novog Sada je istakao da sadašnja vladajuća koalicija ne snosi odgovornost za dužinu trajanja sjednice, jer je dosadašnja vlast raznim opstrukcijama učinila da sjednica traje tako dugo.

“Bili smo svedoci unutarstranačke utakmice odbornika DS-a”, rekao je Vučević i naveo da je siguran da će “oni koji su smenjenog gradonačelnika Igora Pavličića najviše hvalili za nekoliko dana biti njegovi najveći kritičari na stranačkim izborima DS-a u Novom Sadu”.

Poslije više od 13 sati zasjedanja, odbornici Skupštine Novog Sada su u noći sa srijede na četvrtak iza ponoći tajnim glasanjem smijenili gradonačelnika Igora Pavličića i predsjednicu novosadskog Parlamenta Aleksandru Jerkov.

Pavličić je posle smjene rekao novinarima da je ovim glasanjem razriješena politička kriza koja traje od formiranja sada već bivše gradske vlasti. “Dobro je da se prekinulo sa krizom i sve ovo što je loše treba da ostane iz nas”, kazao je Pavličić, ističući da novim vlastima želi puno uspjeha.

On je kazao da na računu Grada ostavlja blizu 52 miliona eura i da su osigurana sredstva za završetak izgradnje Mosta Slobode, Bulevara Evrope, renoviranje Stadiona Karađorđe i završetak kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Jerkov je poslije smjene izjavila novinarima da većinu koja je formirana u gradskoj Skupštini i koja je, kako je rekla, smijenila demokratski izabranu vlast, čine, pored odbornika SNS-a i DS S-a i odbornici SPS-a, koji su, kako je kazala, natjerani da budu članovi te koalicije, SPO-a koji su “prebjegli”, “Dveri” koji su, kako je rekla, izbačeni iz svog pokreta i Romske demokratske stranke, koju, prema njenim riječima, njihovi sadašnji koalicioni partneri “optužuju za krađu glasova”.

Utjecaj potpredsjednika

“Osumnjičeni, napredni, odbačeni i naterani su ti koji su smenili demokratski izabranu vlast u Novom Sadu”, kazala je Jerkov.

Ona je rekla da se smjene u Novom Sadu odvijaju pod utjecajem i uz učešće potpredsjednika Vlade Srbije, koji je, kako je rekla, “i javnim i tajnim delovanjem vršio pritisak i ucenjivao odbornike”.

“Zna se da o nekome više govore oni koji su protiv njega nego oni koji su za njega. Ponosna sam što me je ova i ovakva skupštinska većina smenila”, rekla je Jerkov.

Posle smjene Aleksandre Jerkov, a pošto njena zamjenica Marija Verbalov zbog zdravstvenih razloga nije prisutna, sjednicom je nastavio da predsjedava najstariji odbornik Ljubomir Nikolić iz PUPS-a.

Vanredna sjednica Skupštine grada Novog Sada počela je u srijedu u 11:30 sati. Više puta je iz raznih razloga prekidana, određivane su i produžavane pauze i sazivane konsultacije šefova odborničkih grupa.

Odmah po početku sjednica je prekinuta i nastavljena je tek poslije sat i po i date dvije pauze, jer je Jerkov zatražila da u tom intervalu službe osiguranja utvrde ko može, u skladu sa Poslovnikom, prisustvovati sjednici Skupštine. 

Prema njenim riječima, blizu tridesetak ljudi neovlašteno se nalazilo u sali za koje osiugranje ne zna ni ko su, ni zašto se tu nalaze. 

Predsjednik Gradskog odbora SNS-a Miloš Vučević pozvao je predstavnike aktuelne vlasti da nastave sjednicu Skupštine i da, kako je rekao, prekinu sa opstrukcijama rada gradskog Parlamenta. 

Izvor: Agencije